Vinobraní ve Znojmě potěšilo dobrými cenami

Vůně čerstvého burčáku a vína se nesla po celý víkend znojemskými ulicemi, v nichž se konalo tradiční Znojemské historické vinobraní.

Po celém městě voněly speciality na grilu, pekla se selata, víno s burčákem tekly plným proudem a do toho všeho hrála hudba všech žánrů. Řemeslníci předváděli své umění a pouliční kejklíři dodávali svátku vína chuť středověkých radovánek.

Ten, kdo by čekal, že se ve Znojmě bude prodávat příliš draho, jak tomu v některých minulých ročnících bylo, byl mile překvapen. Burčák byl k dostání za 50 až 60 korun a také pečené steaky či pečínky byly v běžných cenových relacích, takže nikdo nemusel sahat příliš hluboko do kapsy. "Je skvělé, že proti minulým ročníkům je více mobilních toalet a ty jsou velmi čisté," liboval si také František Skřivánek z Brna.

"Na vinobraní jezdíme pravidelně, protože to tu má neopakovatelnou atmosféru. Sami pocházíme z vinařské oblasti kolem Modry a tak máme víno a vinařství v krvi už po několik generací. Znojmo má tu výhodu, že se tu dá najít víno všech možných odrůd, a to je pochutnání pro každého," svěřila se Právu Alica Halovičová, která s přáteli přijela na celý víkend v karavanu.

Hosty pozdravil i král

Znojemské vinobraní začalo už v pátek po poledni, kdy královští konšelé začali otevírat mázhauzy, ve kterých se nalévalo tak dlouho, dokud byli hosté. Některé mázhauzy pak měly i cimbálovou muziku, která k vínu a specialitám na rožni patří. Jaképak by to bylo vinobraní, kdyby nepřijel král Jan Lucemburský s početnou družinou a nestal se jedním z milovníků zlatavého či rudého moku.

V královském průvodu, který byl součástí vinobraní ve Znojmě, nesměla chybět ani symbolická postava boha vína. Vinobraní ve Znojmě potěšilo dobrými cenami

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info