Lysou horu hyzdí ohrady

Několik poměrně masívních ohrad se objevilo v posledních týdnech ve vrcholových partiích Lysé hory. Pozornost vzbudily především ty u turistického chodníku na Lukšinci, v místě zvaném Velké větry. Opěrné kůly ohrad totiž zasahují do širokého vyšlapaného koridoru. "Jedná se o tzv. zásněžky, jejichž hlavním účelem je zadržování sněhu a ochrana dřevin před extrémními zimními podmínkami, nikoli omezení turistů. Zásněžky fungují podobně jako sněhové bariéry u silnic - vytvoří se závěj, která přikryje mladé stromky uvnitř i v nejbližším okolí.

Chrání je tak především před poškozením vrcholů sněhem, který je větrem hnán po povrchu sněhové pokrývky a který má stejný účinek jako brusná pasta," vysvětlil Jiří Lehký ze Správy Chráněné krajinné oblasti Beskydy.

Jak řekl, právě absence mechanických zábran v podobě např. kmenů stromů, byť i suchých, je jedním z důvodů, proč se nedaří vrátit les do klimaticky exponovaných hřebenových poloh. "Letošní zimu budeme sledovat, nakolik je tato metoda účinná i v tak extrémní lokalitě, jako jsou Velké větry. Na jaře příštího roku budou dosazeny původní druhy dřevin přímo do ohrad. Ze zkušenosti totiž víme, že podzimní výsadby ve vyšších polohách prakticky nemají smysl," uvedl.

Loni byly zásněžky na nejvyšším vrcholu Beskyd již zbudovány v blízkosti malé jižní sjezdovky a na kraji bývalé velké, tedy severní sjezdovky. "V nejbližší době k zásněžkům umístíme tabulky osvětlující účel těchto nepříliš estetických, ale pro záchranu horského lesa nutných zařízení," dodal Lehký.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info