Spotřeba ovoce, zeleniny a drůbežího masa u nás stoupá

Trendy zdravé výživy pronikají do stravovacích zvyklostí Čechů. Vliv na ně má také vývoj cen a kupní síla obyvatel, uvedl Hugo Roldán z ministerstva zemědělství. Proti konci osmdesátých let se u nás konzumuje o čtvrtinu více ovoce a o pětinu zeleniny. Téměř dvojnásobně stoupla spotřeba drůbežího masa. Vzrostla i spotřeba celozrnných výrobků a naopak ubylo živočišných tuků, vyplývá z údajů ministerstva.

Spotřeba ovoce se nyní pohybuje kolem 74 kilogramů na hlavu ročně. Na trhu je především více dovážených druhů, například citrusů a exotických plodů. Konzumace zeleniny dosáhla zhruba 80 kilogramů na osobu za rok. Podle Roldána ale za vyspělými zeměmi v případě zeleniny a ovoce stále zaostáváme. Zatímco v 80. letech spořádal každý Čech 90 kilogramů masa, vloni jen kolem 80 kilogramů. V jídelníčku výrazně ubylo hovězího. Jeho spotřeba je asi třetinová kolem 11,3 kilogramu. Češi také konzumují méně vepřového, zhruba 41 kilogramů na hlavu ročně proti 50 kilogramům v roce 1990. Naopak prudce stoupla spotřeba drůbežího z 13,6 kilogramu na loňských téměř 24 kilogramů.

Češi stále méně konzumují mléka a mléčných výrobků, než je obvyklé ve vyspělých zemích EU. Spotřeba na hlavu je tam nejméně o třetinu vyšší, i když v tuzemsku spotřeba mléka po propadu v první polovině 90. let v posledních letech stoupá. Loni se zvedla o 1,4 procenta na 223,6 kilogramu na osobu ročně. Konzumace většiny pekárenských a těstárenských výrobků v ČR od roku 1989 stoupla. Výjimkou je chleba, kterého se sní asi 54,5 kilogramu na osobu ročně, což je proti konci osmdesátých let pokles o čtyři procenta. Spotřeba rohlíků, housek, koláčů, bábovek a dalších druhů pšeničného pečiva naopak stoupla o třetinu na 44 kilogramů na hlavu ročně.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info