Cukrovary v Olomouckém kraji jsou spokojeny s kvalitou řepy
07.11.2005 | Aktuálně.cz
Cukrovary v Olomouckém kraji, které jsou zhruba v polovině letošní řepné kampaně, jsou spokojeny s letošní kvalitou řepy. Její cukernatost i výnosy jsou podle závodů velmi slušné. Většina cukrovarů počítá, že uvaří více cukru, než mají stanoveno kvótou Evropské unie, a bude svou produkci nad kvótu prodávat mimo EU. "Cukernatost se nyní pohybuje v průměru kolem 18 procent a dobré jsou i výnosy. Počítáme, že letos vyrobíme něco málo nad kvótu. Bude to záležet na dodávkách řepy," řekl ředitel Cukrovaru Prosenice na Přerovsku. Závod, který provozuje Hanácká potravinářská společnost, má letos přidělenou kvótu více než 24.000 tun cukru. Průměrnou cukernatost kolem 18 procent hlásí také Cukrovar Vrbátky na Prostějovsku. "Kolik přesně vyrobíme nad kvótu, zatím nejsem schopen říci. Podle předběžných odhadů by nadvýroba mohla dosáhnout 20 až 25 procent," uvedl ředitel závodu Václav Řehák.
Cukrovar Vrbátky má kvótu zhruba 19.400 tun cukru. Vedení Litovelské cukrovarny očekává, že letos uvaří asi 4000 tun cukru nad kvótu, která činí necelých 20.000 tun. "Cukernatost jde stále nahoru. Dobré jsou i výnosy," řekl místopředseda představenstva podniku Leopold Klabal. S letošní kampaní je spokojeno také vedení společnosti Eastern Sugar ČR, které v Česku patří cukrovary v Němčicích na Hané, Kojetíně a Hrochově Týnci. "Cukernatost dosahuje 18 až 18,5 procenta. Výnosy se pohybují kolem 60 tun z hektaru," uvedl agronomický ředitel společnosti Jiří Kubíček. Většina cukrovarů z Olomouckého kraje zahájila řepnou kampaň ve druhé polovině září. Zpracování letošní úrody cukrové řepy chtějí závody ukončit do vánočních svátků. EU již delší dobu připravuje reformu cukerního pořádku. Podle odborníků bude mít na Česko nepříznivý dopad. Současný návrh reformy předpokládá snížení dotované výroby jak u kvóty, jež slouží pro domácí spotřebu, tak u kvóty určené na vývoz. Zatímco většina starších členských států EU má vývozní kvótu relativně vysokou a může v podstatě snižovat jen ji, v případě nováčků byla vypočítána podle jejich závazků ve Světové obchodní organizaci a je nízká.
Další články v kategorii
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Babiš vloží Agrofert do fondu RSVP Trust (23.12.2025)

Tweet



