Sláma má dnes cenu
07.11.2005 | Enviweb.cz
Díky moderní technologii byly jejich výdaje na teplo zhruba o 20 % nižší než při využití plynu nebo elektřiny.

V obci Roštín na Kroměřížsku, kde žije 700 obyvatel, většina domácností (85 procent) včetně chatařů a chalupářů, školy a dalších objektů vytápí a ohřívá vodu teplem, které vyrábí kotelna spalující slámu. Díky moderní technologii byly jejich výdaje na teplo zhruba o 20 % nižší než při využití plynu nebo elektřiny. A od letošního října, kdy se cena plynu ještě zvýšila, má alternativní zdroj energie pro zdejší lidi cenu "zlata". Starostu Roštína Radovana Mana už léta trápila skutečnost, že obec nebylo možné plynofikovat: "Přemýšleli jsme, jak umožnit našim občanům vytápět nejen levněji, ale hlavně ekologičtěji než tuhými palivy, která znečišťovala ovzduší v tomto překrásném koutě Chřibských vrchů. Možnosti jsme hledali v zemích, kde mají s alternativními zdroji vytápění více zkušeností. Dospěli jsme k závěru, že mnohem dál než my jsou Rakousko, Dánsko či Švýcarsko. Nakonec jsme se rozhodli pro projekt s dánskou technologií," pokračoval starosta.Celá investice vyšla na 110 mil. Kč. Podařilo se ji uskutečnit s pomocí Státního fondu životního prostředí , který obci poskytl dotaci 60 mil. Kč a půjčku 10 mil. Kč, dalších 15 % investičních nákladů dostala obec z Rakouska a 10 mil. Kč z Dánska.
Kotelna začala zkušebně pracovat v březnu roku 2002. Obec na její provoz včetně nákupu slámy nedoplácí ani jej nedotuje ze svého obecního rozpočtu. Podle správce kotelny Stanislava Plachého, kterého jsme zastihli v době, kdy všichni usilovně sváželi z okolních polí balíky slámy, kotelna funguje jednoduše: "Automat plát slámy odřeže a maximálně ekonomicky a ekologicky jej spálí. Vše řídí počítač, přes něj monitorujeme domácnosti, zajišťujeme odpočet spotřeby a účtujeme platby." Fyzická přítomnost správce v kotelně není vždy bezpodmínečně nutná, s počítačovým systémem linky je propojen přes svůj mobilní telefon a jakmile něco nefunguje, informaci dostane po telefonu. Počítač registruje také všechny poruchy na přívodu tepla a teplé vody do domácností. Tedy dřív než si odběratel přijde na poruchu postěžovat, Stanislav Plachý o ní už ví a dělá příslušná opatření. V průběhu letošního léta byla kotelna odstavena, probíhala revize celého systému. Kotel má výkon 4 MW. Zařízení je vybaveno multicyklónem, který zachytává těžké částice ze spalin , za ním je textilní filtr. " Spaliny si necháváme měřit každé tři roky a nutno říci, že poslední měření pro nás dopadlo velmi dobře. Další nás čeká příští rok a my se na něj už nyní připravujeme," dodává Stanislav Plachý. Roštín skupuje a spaluje slámu od okolních zemědělců. Vloni kotelna spotřebovala 1200 tun slámy, přičemž její spotřebu zcela pokryjí zásoby z domácích zdrojů. Od zemědělců v roce 2004 obec vykoupila 2000 tun slámy, takže 800 tun ušetřila na letošní rok. Převážně se používá ječmenná sláma, ale teď se zkouší i řepka a štípaná pšenice. Sklizeň pro vesnici zajišťuje na základě smluvních vztahů místní společnost. "Obec zakoupila lis na slámu a ten pronajímá společnosti, která balíky dodává rovnou do skladu," řekl starosta Radovan Man.
Další články v kategorii
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Babiš vloží Agrofert do fondu RSVP Trust (23.12.2025)

Tweet



