Zonace národního parku Šumavy nepřipraví zaměstnance o práci
08.11.2005 | Českobudějovické listy
Zpřísnění podmínek zásahů člověka v první ochranné zóně národního parku Šumava v rámci takzvané zonace nebude mít vliv na počet pracovních míst.
Úkolem správy parku je nikoli zaměstnance propouštět, ale vnitřně restrukturalizovat. Potvrdil to včera ředitel Správy Národního parku a Chráněné krajinné oblasti Šumava Alois Pavlíčko.
Nová zonace, o kterou vedení parku usiluje, spočívá v zařazení nejcennějších a nejzranitelnějších ekosystémů Šumavy do I. ochranné zóny. To znamená vyčlenění území s minimální intervencí člověka. Pokud ministerstvo životního prostředí návrh parku schválí, může vejít zonace v platnost na jaře příštího roku. "Nyní se na Šumavě nachází 135 míst, označovaných za I. ochrannou zónu. Náš návrh počítá se scelením tohoto prostoru do finální podoby 59 lokalit. Z celkové rozlohy Šumavy kolem 69 tisíc hektarů by se jednalo zhruba o 39 procent její plochy," naznačil Pavlíčko.
Národní park je s 355 kmenovými zaměstnanci a dalšími asi 500 spolupracovníky druhým největším zaměstnavatelem prachatického okresu. "Situaci v parku sledujeme a žádné větší propouštění neočekáváme. V opačném případě by nebyl tak ani problém s množstvím nových nezaměstnaných, ale s jejich často úzkou specializací. Bylo by je nutné zřejmě rekvalifikovat," sdělil ředitel Úřadu práce v Prachaticích Václav Pauch.
Národní park Šumava se kromě zmiňované první dělí na další dvě základní zóny. Třetí je určena pro základní rozvoj infrastruktury a obcí. Ve druhé, přírodní části je o ekosystémy pečováno i s přispěním člověka.
Další články v kategorii
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Babiš vloží Agrofert do fondu RSVP Trust (23.12.2025)

Tweet



