Kapři na Vánoce mírně dražší
14.11.2005 | Právo
Kapři asi budou na letošním předvánočním trhu vesměs řádově o koruny na kilogram dražší než v loňském roce. Vyplývá to z odhadů odborníků i informací některých rybářských firem. Ceny u prodejců se většinou zvednou o tři až pět procent, odhadl Jan Pintíř z firmy Euagroservis -Dvůr Svojšice, která se zabývá agrárním poradenstvím. Důvodem je podle něj růst nákladů zejména na pohonné hmoty. Kilogram výběrové ryby může přijít na 75 až 83 korun, první třída od 67 do 74 korun. Za stejné peníze jako loni budou moci lidé kapra pořídit spíš jen na sádkách, protože ceny prvovýrobců se zřejmě moc nezmění, dodal.
Podle ředitele Klatovského rybářství Jaroslava Průchy jsou ceny ještě předmětem jednání, ale jeden dvoukilogramový kapr by měl zdražit do pěti korun, tedy asi o dvě až tři koruny na kilogram. Rybáři čtyři roky nezdražovali a náklady rostou, podotkl Průcha s tím, že zmíněný růst není ani pětiprocentní a v předvánočním rodinném rozpočtu nehraje roli.
„Samozřejmě že zvýšení bychom teď trošku potřebovali, protože náklady rostou, ale otázkou je, co je schopen akceptovat trh,“ řekl obchodní manažer firmy Fishmarket Josef Mareš. Velké rybníky se podle něj teprve dolovují a cenu bude společnost stanovovat až podle celkové produkce. Fishmarket je obchodní firma, která ročně prodá zhruba 5000 tun ryb. Produkce ryb v tuzemsku je v posledních letech poměrně stálá a pohybuje se kolem 19 000 až 20 000 tun ročně. Kapři z ní tvoří zhruba 90 procent.
Z celkového objemu se zhruba polovina vyváží. Dovoz se orientuje převážně na mořské ryby, korýše a mlže. Čeští spotřebitelé přitom více konzumují právě mořské produkty a bilance zahraničního obchodu s rybami a rybími výrobky je proto záporná. Spotřeba sladkovodních ryb mírně přesahuje jeden kilogram na osobu ročně, u mořských produktů je to téměř čtyřikrát tolik. Podle ministerstva zemědělství byl letos rok pro produkci ryb vcelku příznivý. Na území ČR je asi 24 tisíc rybníkářsky využívaných vodních nádrží. Plocha rybníků dosahuje 52 000 hektarů. Problémem je především jejich časté zabahnění.
Další články v kategorii
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Babiš vloží Agrofert do fondu RSVP Trust (23.12.2025)
- Tento legendární stroj měnil venkov: Příběh nejrozšířenějšího traktoru Evropy (23.12.2025)

Tweet



