Českomoravská myslivecká jednota - ČMMJ

Image1.jpg

Českomoravská myslivecká jednota - ČMMJ

ČMMJ je občanským sdružením sdružující myslivce, příznivce myslivosti a mládež s působností na území České republiky. V současné době má přibližně 100 000 členů činných v mysliveckých sdruženích, klubech, kynologických a chovatelských klubech, družinách mládeže, sdružených do 84 okresních a obvodních mysliveckých spolků - OMS. Sídlí v Jungmannově ulici číslo 25, 115 25 Praha l. ČMMJ je dobrovolné nepolitické společenství lidí různých profesí, věku, vzdělání, společenského postavení, přesvědčení a názorů. Členy spojuje hluboký citový vztah k přírodě, ke zvěři, vzájemné přátelství a důvěra, ušlechtilá záliba a práce pro přírodu a myslivost.

Hlavním cílem ČMMJ je podílet se na ochraně zvěře a přírody tak, aby byla zachovaná a využitelná i pro budoucí generace. Své cíle plní tím, že:

• Podporuje rozvoj myslivosti, péče o zvěř a ochrany přírody a spolupracuje se státními orgány a orgány územní samosprávy.

• Pečuje o rozvoj myslivecké kynologie a sokolnictví, organizuje a provádí zkoušky lovecké upotřebitelnosti psů.

• Pečuje o rozvoj střelectví, organizuje střelecké soutěže.

• Dbá o zachování mysliveckých zvyků a tradic.

• Propaguje myslivost a ochranu přírody.

• Organizuje a provádí kurzy a zkoušky dle pověření Ministerstva zemědělství ČR.

• Získává a organizuje mládež pro činnost v ČMMJ.

• Spolupracuje s jinými tuzemskými mysliveckými a loveckými organizacemi.

• Je hlavním pořadatelem národní i mezinárodní výstavy NATURA VIVA a podílí se mnoha dalších výstavách a kulturních akcích.

Péče o zvěř je v českých zemích tradičně vnímána mysliveckou veřejností jako trvale udržitelné využívání přírodních zdrojů. Myslivecká činnost ve středoevropském pojetí pomáhá v současných nevyvážených ekosystémech kulturní krajiny dotvářet systém ekologické stability pomocí zlepšování životního prostředí zvěře a regulací stavů zvěře průběrným odlovem tak, aby vzájemné vztahy zvěře a hospodářských zájmů člověka byly v co největším souladu.

Myslivecká činnost vyžaduje odborné vzdělání. Základním cílem myslivosti, jako managementu volně žijících živočichů (zvěře), je dosažení přírodní rovnováhy. Snaží se udržet populace zvěře důslednou ochranou, vytvářením a zlepšováním biotopů. Zajišťuje péči o reintrodukované nebo přirozenou cestou migrující původní druhy zvěře a snaží se stabilizovat jejich populace. Cílevědomou řízenou regulací stavů spárkaté zvěře upravuje její populační hustotu na únosný stav, která vychází z úživnosti honiteb během roku, možnosti přístupu zvěře k potravě, konfigurace terénu, nadmořské výšky, poměru pohlaví, věkové a sociální struktury populace a škod způsobených zvěří - s cílem dosáhnout postupně trvalého zlepšení genofondu spárkaté zvěře. Monitoruje a průběžně vyhodnocuje nepůvodní (invazní) druhy jako psík mývalovitý, mýval severní, norek americký apod.

K výše uvedené činnosti směřuje i systém mysliveckého vzdělávání, který v současnosti prošel reformou po pedagogické i odborné stránce. Každoročně je vydávána obsáhlá učebnice pro nové adepty zkoušek z myslivosti, ve které jsou podchyceny nové změny legislativy a zapracovány poznatky z výzkumu.

Náplní myslivosti jsou tyto tradiční obory: myslivecká zoologie a biologie, ekologie a ochrana přírody, chov zvěře, péče o zvěř, myslivecká kynologie, veterinární problematika zvěře a loveckých psů, sokolnictví, lovecké střelectví, zachovávání tradic, kulturního a historického dědictví myslivosti a v poslední řadě lov zvěře, jako výsledek výše zmíněných činností.

V oblastech venkova nabízí myslivost seberealizaci obyvatelstva a pořádáním kulturních a společenských akcí významně přispívá ke kvalitě života všech obyvatel.

Myslivost v ČR je řízena Ministerstvem zemědělství. Je vymezena zvláštním zákonem „o myslivosti“ a prováděcími vyhláškami, vlastními stanovami ČMMJ a stanovami jednotlivých honebních společenstev a mysliveckých sdružení. Doporučení pro členy jsou formulována v mysliveckém řádu ČMMJ. Členství zavazuje k dodržování právních norem, stanov ČMMJ a Mysliveckého řádu ČMMJ.

Okresní a obvodní myslivecké spolky prezentují svoji činnost na internetu na webových stránkách časopisu Myslivost - http://www.myslivost.cz/oms/adresarOMS.asp?from=0.

Dále ČMMJ sdružuje odborníky do jednotlivých zájmových klubů:

Klub fotografů www.wildlifephoto.cz

Cíle klubu: zachycovat krásu přírody, rozvíjet odbornost členů klubu, propagovat fotografování přírody.

Činnost: pořádá fotografické soutěže, spolupořádá autorské výstavy, spolupracuje s redakcemi časopisů, reprezentuje ČR na mezinár. soutěží fotografů, pořádá pravidelnou propagační akci „Foto týdne“, provozuje poradnu fotografů.

Klub mysliveckých trubačů www.cmmj.cz/klubtrubacu/html

Navazuje na tradici české lovecké hudby založenou hrabětem Šporkem (zakladatele loveckého trubačství na území ČR

Cíle klubu: šíření a provozování lovecké hudby a tradic, působit na růst odborné úrovně svých členů.

Činnost: pořádání národní soutěže trubačů, pořádání pravidelných seminářů lovecké hudby, reprezentace ČR na mezinárodních trubačských soutěžích - pravidelně obsazuje výborné umístění

Klub sokolníků www.cmmj.cz/sokolnici.htm

Cíle klubu: uchovat a dále rozvíjet tradici sokolnictví v ČR, přispívat k ochraně dravců a jejich chovu v zajetí, seznamovat veřejnost s úlohou dravců v přírodě.

Činnost: sdružuje členy do sokolnických středisek, Sokolnická rada řeší aktuální problémy v sokolnictví, členové odchovávají mláďata, především sokolů, rarohů a orlů (v roce 2004 350 ks) - pro výcvik, pro posilování a doplňování chovného kmene a i vypouštění do přírody za účelem znovuobnovení či posílení přirozených populací sokola a raroha. Z práce klubu pochází i sokol, hnízdící na Týnském chrámu na Staroměstském náměstí v Praze od roku 1995.

Videoklub ČMMJ www.video-club.cz

Cíle klubu:podpora amatérské i profesionální tvorby s tématikou fauny, flóry a ochrany přírody; zachycovat jedinečnou krásu přírody formou videopořadu; propagace přírody a myslivosti mezi mládeží; vytváření podmínek pro vzdělávání členů klubu; pořádání přehlídek děl a soutěží; propagace myslivosti před nemysliveckou veřejností.

Činnost: vzdělávací semináře videoklubu 2 x ročně v březnu a srpnu, připravuje myslivecké videopořady, spolupracuje s redakcí časopisu Myslivost

Klub přátel ČMMJ

Sdružuje členy ČMMJ z ČR a cizí státní příslušníky mající trvalý pobyt v České republice.

Klub informatiků IMMS http://myslivci.agris.cz/imms

Cíle klubu: podpořit prezentaci myslivosti na internetu

Činnost: prezentuje práci mysliveckých sdružení, honebních společenstev a individuální aktivity myslivců na internetu, pro kterou nabízí zdarma šablonu dynamických webových stránek, která výrazně usnadní vlastní tvorbu; spolupodílí se na akcích pro děti a mládež; vytváří síť koordinátorů a dopisovatelů z řad myslivců, za účelem vyšší informovanosti myslivců i veřejnosti

ČMMJ je členem několika mezinárodních nevládních organizacích, ve kterých zastupuje Českou republiku:

CIC Conseil International de la Chasse et de la Conservation du Gibier, Mezinárodní myslivecká rada

FACE Fédération des Associations de Chasse et Conservation de la Faune Sauvage de l ´U.E., Federace mysliveckých svazů Evropské unie

IAF International Assotiation of Falconery, Mezinárodní sokolnická asociace

IFWP International Federation of Wildlife Photography, Mezinárodní federace fotografů přírody

Adresa:

Českomoravská myslivecká jednota

Jungmannova 25

Praha 1, 115 25

http://www.cmmj.cz

e-mail: vladimir.broukal@cmmj.cz

tel.: 224 948456

Dokument připravil:

Ing. Jiří Šilha

KPO ČMMJ

tel.: 224 948456

e-mail: jiri.silha@cmmj.cz

Image2.jpg

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info