Srážek dopravních prostředků se zvěří přibývá

Českomoravská myslivecká jednota vyzývá řidiče ke zvýšené ohleduplnosti ke zvěři zvláště v zimních měsících.

Na silnicích přibývá srážek dopravních prostředků se zvěří. To je způsobeno:

- zvýšeným počtem dopravních prostředků na silnicích.

- nárůstem kamionové dopravy preferováním silniční dopravy před železniční.

- zvýšeným akumulací zvěře v okolí silnic v zimních měsících.

- zvýšenou akumulací zvláště drobné zvěře v okolí silnic (zajíci rádi konzumují zbytky rostlin potřísněné posypovou solí v zimních měsících, využívají vyšší teploty na vozovce pro osušení svého těla za vlhkého počasí, ……

- výskytem zvěře v blízkosti silnic, zvláště po provedené podzimní orbě, kdy zůstávají okraje silnic a taluty prakticky jedinými zónami v krajině, kde může zvěř najít potravu - velmi kritická místa jsou na hranici pole les a úseky, kde jsou okraje silnic zarostlé keři a hustou vegetací.

- přirozenou migrací zvěře. Migrace zvěře (sezónní a denní), je přirozeným jevem, což nelze nijak ovlivnit a do budoucnosti to bude přinášet řidičům určité nebezpečí, kterému by měli přizpůsobit rychlost jízdy v nebezpečných úsecích.

Dle policejních statistik bylo hlášeno za rok 2005 celkem 8,5 tisíce střetů dopravních prostředků se zvěří. Skutečný počet střetů je však mnohem vyšší a odhadovaná škoda na zvěři je několik miliónů Kč ročně. V některých honitbách jsou škody na srnčí a zaječí zvěři rovny nebo dokonce převyšují plánovaný roční lov. V těchto honitbách se po sečtení všech škod na zvěři již neprovádí lov a srnčí a zaječí zvěř se neloví.

Nejčastější příčiny střetu motorových vozidel se zvěří:

- nepozornost řidičů, snížená viditelnost.

- přecenění možností svých automobilů.

- neadekvátní reakce řidičů v kritických situacích při zabránění střetu se zvěří.

- nevěnování pozornosti dopravnímu značení upozorňující na častý výskyt zvěře (výstražná značka Pozor zvěř!).

Doporučení ČMMJ ke snížení škod na zvěři způsobených dopravními prostředky:

- Nejvíce střetů se spárkatou zvěří je na úkor srnčí zvěře. Je nutno si uvědomit, že srnčí zvěř žije od listopadu do března v tlupách, a proto přechází silnici hned několik kusů za sebou. Při spatření jednoho kusu srnčí zvěře by měli řidiči počítat s tím, že za jedním kusem mohou následovat další, a proto by měli vždy snížit rychlost auta, i když vidí zvěř zacházet mimo silnici. Pokud po srážce s vozidlem srnčí zvěř odběhne, neznamená to, že přežije. Ve většině případů uhyne na vnitřní zranění v blízkosti místa srážky.

- Nejdůležitějším preventivním opatřením je opatrnost při jízdě, zvláště v lesních úsecích a na rozhraní pole les.

- Je nutno respektovat dopravní značení upozorňující na častý výskyt zvěře (výstražná značka Pozor zvěř!).

- Adekvátně reagovat na vzniklou situaci při zabránění střetu vozidla se zvěří. Většina řidičů na tyto krizové situace reaguje tím, že prudce sešlápne pedál spojky, pedál brzdy a v tomto okamžiku se vozidlo stává neovladatelné. Je nutné v takové situaci zachovat klid, a pedál brzdy včas odbrzdit a teprve potom se překážce vyhnout.

- Respektovat zvýšení brzdné dráhy na vlhké či namrzlé vozovce a tomu přizpůsobit rychlost jízdy.

- Zvěř je v nočních hodinách oslněna dálkovými světly a zcela ztrácí orientaci. Je proto nutné co nejdříve přepnout z dálkových světel na tlumená.

- Pokud po nárazu do auta zvěř zemře (zhasne), řidič si ji nemůže nechat. Podle zákona č. 449/2001 musí být zvěř odevzdána nejbližšímu mysliveckému sdružení či Policii ČR, která zajistí toto předání.

Myslivci pro snížení střetů dopravních prostředků se zvěří:

- Vypracovávají a realizují plán tzv. „odváděcího krmení“, které má díky systematickému přikrmování v oblastech vzdálených od silnic odlákat zvěř mimo silnice.

- Upozorňují na místa, kde zvěř často přechází přes silnici a ve spolupráci s Policií ČR mohou navrhnout dopravní značení upozorňující na častý výskyt zvěře (výstražná značka Pozor zvěř!).

- Provádějí na vlastní náklady asanaci zhaslé (mrtvé) zvěře po střetu s dopravními prostředky dle veterinárních předpisů.

Ing. Jiří Šilha

Sekretariát Českomoravské myslivecké jednoty

Jungmannova 25

Praha 1, 115 25

tel.: 224 948456

mob.: 604 953043

e-mail: jiri.silha@cmmj.cz

http://www.cmmj.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info