Kombinace různých potravin může být účinnější při snižování cholesterolu než medikamenty
16.03.2006 | ÚZPI
Správná kombinace potravin může snižovat cholesterol stejně jako předepisované statiny. Výsledky studie prováděné na univerzitě v Torontu naznačují, že kombinace (portfolio) různých potravin, obsahující ovesnou mouku, ryby, libová masa a mandle, může snižovat krevní cholesterol stejně dobře jako předepisované statiny první generace (statiny jsou cholesterol snižující léky, které se rozsáhle využívají v primární i sekundární prevenci kardiovaskulárních příhod způsobených aterosklerózou). Výzkum, publikovaný v časopisu American Journal of Clinical Nutrition zahrnoval sledování vlivu vegetariánské stravy na snižování cholesterolu po dobu jednoho roku. Bylo rovněž zjištěno, že při snižování cholesterolu hrají významnou roli i některé druhy masa. U třetiny pacientů bylo dosaženo a udrženo klinicky významné snížení LDL cholesterolu o více než 20 %. Míra snížení LDL cholesterolu závisela na tom, jak důsledně dodržovali pacienti dietu obsahující potraviny zdravé pro srdce. Ze sledovaných potravin se jako nejlepší pro udržování všeobecně dobrého zdravotního stavu, zejména pak srdce, ukázaly mandle, které si získaly i největší oblibu pacientů, vzhledem ke své vhodné velikosti a příjemné chuti. Více informací na adrese

Tweet



