Domácích zabijaček se v Česku dělá stále méně
27.11.2006 | ČTK
Dvorek, kde visí čuník měnící se po dobře mířené ráně pod rukama zručného řezníka v zabijačkové pochoutky - to je v Česku výjev stále řidší. Domácích zabijaček podle statistických údajů výrazně ubývá. Zatímco v roce 1989 byly sečteny na 144.000 tun prasat v živé hmotnosti, loni to bylo podle odhadů již jen 50.000 tun a letos se předpokládá pokles na 30.000 tun. To je asi 190.000 prasat. Pro srovnání celková spotřeba vepřového by letos měla činit asi 590.000 tun živé hmotnosti. Odborníci se shodují, že mizí tradice zabijaček. "Generace, která na to byla zvyklá, pomalu odchází," řekl ČTK předseda Českého svazu zpracovatelů masa Jaromír Kloud. V jeho rodině byl prý například se zabijačkami konec, když se tomu přestali věnovat babička s dědou.Zpráva byla upravena na základě obchodních podmínek ČTK, uplné znění získáte na obchodni@mail.ctk.cz
Copyright (2003) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.
Další články v kategorii
- Řečtí zemědělci se po vánoční pauze vrací k blokádám silnic a přechodů (28.12.2025)
- Česko chce flexibilitu v zemědělské politice. Může to být ale dvojsečné (27.12.2025)
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)

Tweet



