Zvýšení antioxidační aktivity brambor
07.12.2006 | ÚZPI
Jsou k dispozici výsledky výzkumného projektu řešeného v ČR. V současné době se provádějí šlechtitelské pokusy s cílem zvýšit antioxidační aktivitu brambor, a to navýšením obsahu fenolových látek a karotenoidů jako hlavních složek přispívajících k antioxidační aktivitě brambor nebo zvýšením obsahu selenu navýšením jeho obsahu ve výživě brambor.
Vlivu vybraných faktorů na obsah polyfenolů a antioxidační aktivitu hlíz brambor se věnuje výzkumný projekt řešený v rámci grantu MZe ČR – NAZV č. IG46058 a výzkumného záměru MŠMT č. 6046070901. Bližší informace o tomto projektu jsou v příloze.
Příloha: Vliv vybraných faktorů na obsah polyfenolů a antioxidační aktivitu hlíz brambor
Chem. Listy 100, 2006, č. 7, s. 522–527
Další články v kategorii
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)

Tweet



