Vejce s pevnější skořápkou
12.12.2006 | ÚZPI
Britští výzkumníci objevili genetickou vazbu mezi nosnicemi a tloušťkou skořápek jejich vajec a vyvinuli způsob selektivního šlechtění slepic, produkujících vejce s pevnější skořápkou. Výzkumníci Edinburgh's Roslin Institute ve spolupráci s veterinární školou v Glasgow a Belgium's Leuven University objevili genetickou vazbu mezi nosnicemi a tloušťkou skořápek jejich vajec a vyvinuli způsob selektivního šlechtění slepic, produkujících vejce s pevnější skořápkou a tudíž s minimální možností rozbití.
Vyšlechtění takového plemene slepic by britskému drůbežářskému průmyslu každoročně ušetřilo miliony liber. Rozbití vajec neznamená jenom technologické a finanční ztráty, ale rovněž zvýšení rizika infekce vajec patogenními mikroorganismy. Řada producentů drůbeže již projevila zájem o přizpůsobení svého šlechtitelského programu s využitím výsledků zmíněného výzkumu. Více informací na adrese
Další články v kategorii
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)

Tweet



