Listerie ještě nepřestala škodit
10.01.2007 | Denik.cz
Ještě dva měsíce nejistoty čekají všechny těhotné maminky, které se bojí listeriózy. Její inkubační doba je totiž až sedmdesát dní po požití kontaminované potraviny. „Za měsíc proto uděláme další vyšetření. U rizikových případů jsme ho již jednou provedli, výsledky byly negativní,“ řekl včera Deníku pražský gynekolog a porodník Zdeněk Hájek ze Všeobecné fakultní nemocnice. U těhotných žen je riziko onemocnění až dvacetkrát vyšší než u běžné populace. Pokud se nakazily, mohou na svět přivést dítě s poškozenou nervovou soustavou či potratit – stejně jako dvě brněnské ženy, které nedávno kvůli listerii potratily ve dvacátém týdnu těhotenství.
Samovolným potratem končí přibližně každé desáté těhotenství. Kolik z nich má na kontě listerie? Odborníci tvrdí, že jen minimum. „U potratů se u nás běžně dělá vyšetření. A já si nepamatuji, že bych v posledních deseti letech našel listerii jako příčinu potratu nějaké ženy,“ říká Hájek. „Neexistuje žádné preventivní vyšetření na listerii. Bakterie je v plodových obalech, a pokud ty nejsou poškozeny, nedá se na ni přijít,“ upozorňuje hlavní hygienik Michael Vít. „Jediná prevence pro gravidní ženy tedy je vyhýbat se zrajícím sýrům a dalším rizikovým potravinám, jako jsou paštiky nebo majonézové saláty,“ dodává Vít.
Nemoc se ohlašuje horečkou a bolestmi svalů. Když se infekce rozšíří do nervového systému, přibudou bolest hlavy, zmatenost či křeče. Těhotné ženy ale mají většinou jen mírné příznaky. „Je možné, že se objeví další případy onemocnění. Vývoj lze těžko odhadnout,“ připouští tiskový mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt.
Postižení nemají dobré vyhlídky. „Na listeriózu umírá 23 procent nakažených lidí,“ varuje Čestmír Beneš ze Státního zdravotního ústavu. Počet nakažených byl loni čtyřikrát větší než v roce 2005. Loni jsme v republice měli 62 případů onemocnění listeriózou a bakterie navíc osmkrát zabíjela.
KATEŘINA VOLNÁ
Další články v kategorii
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)

Tweet



