Lékaři loni léčili 71 lidí s listeriózou
12.01.2007 | vetweb.cz
Podle nejnovější analýzy hlášení počtu případů ministerstvem zdravotnictví je k dnešnímu dni potvrzeno, že od 1. ledna do 31. prosince 2006 bylo v ČR hlášeno 71 případů onemocnění listeriózou, pět dalších případů se v současnosti prověřuje. Loni v listopadu na listeriózu zemřelo pět lidí, z toho jeden novorozenec. Další dva pacienti podlehli nemoci v prosinci. Podle ministerstva zdravotnictví to byl sedmdesátiletý muž a další novorozené dítě. Obětí se staly většinou starší lidé se sníženou imunitou. Kvůli listerióze museli lékaři loni přerušit i dvě těhotenství.
Listeriózu způsobuje bakterie Listeria monocytogenes. Onemocnění doprovází horečka, tuhnutí svalů a někdy i nechutenství a průjem. Při těžším průběhu se objevují bolesti hlavy, křeče a zmatenost. Bakterie může vyvolat zánět mozkových blan. Těžší onemocnění vzniká především u lidí s oslabenou obranyschopností a u těhotných žen. Inkubační doba trvá zhruba od tří do 70 dnů. Nemoc lze léčit antibiotiky.
Lidé by podle odborníků měli postupovat podobně jako u salmonelózy, tedy jíst jen důkladně tepelně upravené maso a omytou zeleninu a ovoce. Syrové maso by se mělo skladovat odděleně od uvařených potravin. Bakterie se pomnožuje i v chladu. Lidé by neměli pít nepasterizované mléko a jíst výrobky z něj. Základem prevence je mytí rukou. Dobře omývat je potřeba i nože, kterými se potraviny krájely. Těhotné ženy a lidé se sníženou imunitou by se měli raději vyvarovat měkkých zrajících sýrů, jako jsou niva či camembert. Měli by se vyhýbat i lahůdkovým salátům - hermelínovému, pařížskému, pochoutkovému a dalším.
Hygienici, Státní veterinární správa a Zemědělská a potravinářská inspekce dosud provedli přes tisíc kontrol. Bakterii objevili v několika sýrech, salátech či masných výrobcích. Zjistili nedodržování hygienických podmínek v potravinářských provozovnách či nevyhovující skladování.
Další články v kategorii
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)

Tweet



