Vejce geneticky modifikovaných slepic mají protirakovinnou látku
15.01.2007 | Potravinářská komora
Britským vědcům se podařilo vyšlechtit geneticky modifikované slepice, které snášejí vejce obsahující proteiny, jež se používají k výrobě léků proti rakovině. O jejich úspěchu informoval zpravodajský server BBC, který poukazuje na to, že je to výsledek patnáctileté výzkumné práce.
Vědci z Roslinova institutu ve skotském Edinburghu, v němž byla naklonována také slavná ovce Dolly, oznámili, že vyprodukovali pět generací kuřat schopných snášet vejce, v nichž je takové množství proteinů používaných k výrobě protirakovinných léků, které z nich lze získat.
Vejce geneticky modifikovaných slepic obsahují protilátku miR24, která má příznivé účinky na léčení zhoubného nádoru kůže melanomu a je schopna zastavit množení viru v buňce. Proteiny potřebné pro výrobu protirakovinných léků jsou obsaženy v bílku, z něhož jsou extrahovány a pak čištěny.
"Jedním z nepříznivých znaků současných léčebných metod je jejich finanční náročnost," řekl ředitel Roslinova institutu profesor Harry Griffin.
"To, že bude možné získávat tyto proteiny z vajec speciálních nosnic, znamená, že jejich produkce se bude moci dělat ve velkém, bude levná a surovinou pro to bude prakticky jen krmivo pro slepice," dodal.
Podle institutu bylo vyšlechtěno 500 geneticky modifikovaných kuřat. Bude však trvat pět let, než se budou moci dělat pokusy na pacientech a možná deset let uplyne, než se budou protirakovinné léky tímto způsobem vyrábět průmyslově.
Podrobná informace o práci britských vědců bude uveřejněna tento týden v americkém časopise Proceedings of the National Academy of Science.
Další články v kategorii
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)

Tweet



