O víkendu se oteplí na deset stupňů
16.01.2007 | Lidové noviny
Teplé počasí posledních dnů dnes přerušily noční a ranní teploty pod bodem mrazu. Zanedlouho má ale přijít opět zvýšení teplot. Podle meteorologů vystoupí páteční a sobotní teploty pravděpodobně opět nad deset stupňů. Mohly by tak být opět překonány teplotní rekordy. S počátkem dalšího týdne se znovu ochladí a dešťové srážky by se mohly měnit ve sněhové. Přes den by ale mělo být i nadále nad nulou. Po prvním lednovém dnu s rekordními teplotami na několika místech v zemi padaly v ČR maximální teplotní rekordy i během několika dnů v minulém týdnu. Velmi teplý byl také víkend, přestože jej provázel silný vítr.
V sobotu byla průměrná denní teplota vzduchu na území České republiky o 12 stupňů vyšší, než je normál. V pražském Klementinu byl ten den vyrovnán teplotní rekord z roku 1994, kdy bylo shodně 13,4 stupně Celsia, rekordy padly i v Brně a Ostravě.
Již od středy se budou teploty opět zvyšovat na noční nulu až čtyři stupně Celsia a nejvyšší odpolední pět až devět stupňů Celsia. Ve čtvrtek meteorologové očekávají v noci jeden až pět stupňů Celsia, denní maxima pak šest až deset stupňů Celsia, v pátek by dokonce odpoledne mohlo být až 13 stupňů Celsia, v sobotu 12 stupňů Celsia.
Pro 18. leden platí maximální teplotní rekord v pražském Klementinu 10,1 stupně Celsia a pochází z roku 1993. Rekord pro 19. leden je z roku 1918 a činí 11,1 stupně Celsia a pro 20. leden na tamní stanici evidují rekord dokonce až z roku 1874, kdy bylo 10,6 stupně Celsia. Vzhledem k předpovědi je pravděpodobné, že v Klementinu budou koncem týdne tyto hodnoty přepisovat.
Meteorologové však překonávání teplotních rekordů nepřikládají velký význam. Je to podle nich spíše zajímavost, protože někdy jsou rekordy překročeny pouze o několik desetin stupně. Na hodnocení teploty celého měsíce či ročního období nemají podle nich rekordy ani prudké výkyvy teplot vliv.
Další články v kategorii
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)

Tweet



