Farmáři na Žďársku chtějí pěstovat geneticky upravené brambory
17.01.2007 | ČTK
Tři farmy na Žďársku chtějí vyzkoušet pěstování geneticky modifikovaných (GM) brambor, které slouží k výrobě škrobu. Prvních 30 hektarů polí jimi osázejí ještě letos, pokud jim to povolí ministerstvo životního prostředí. Geneticky upravené brambory mají na rozdíl od klasických odrůd jinou kvalitu škrobu, která je výhodnější pro výrobce papíru či lepidel. Ve výrobě potravin se používat nebude, řekl dnes ČTK Jaroslav Michal, prokurista společnosti Proagro Radešínská Svratka. "Tento škrob by vůbec nešel do potravinářství, musí se také odděleně vyrábět," uvedl Michal. Pokud se nové odrůdě bude na polích Vysočiny dařit a pokud její pěstování pro komerční účely povolí Brusel, počítají farmáři na Žďársku s rozšířením ploch. Vede je k tomu zájem zpracovatelů. "Odbyt bychom měli zajištěn na deset let," uvedl Michal.Zpráva byla upravena na základě obchodních podmínek ČTK, uplné znění získáte na obchodni@mail.ctk.cz
Copyright (2003) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.
Další články v kategorii
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)

Tweet



