Majitelé pálenic prožívají po létech zlaté časy
17.01.2007 | Mladá fronta Dnes
Stará pranostika, která říká, že pokud je teplé teplé září, tak se ovoci a vínu dobře daří, se letos potvrdila. Například východomoravské pálenice jedou naplno, z kotlů navíc oproti jiným létům teče především kvalitní švestková slivovice. "Letos přálo počasí, s výjimkou srpna bylo ideální," tvrdí Jiří Novosad ze Vsetína, který ve svém sadu u Slušovic sbírá švestky do sudů zpod třiceti stromů. Pěstitelé jsou příjemně překvapeni především tím, kolik slivovice z kvasu vypálí. "Například vloni to byla mizérie, jen výjimečně teklo více než deset litrů slivovice na sto litrů kvasu. Letos je průměr kolem dvanácti až čtrnácti litrů. Musel jsem vytáhnout ze sklepa demižony, které vloni zůstaly prázdné," dodal Novosad.
Podle jednatele Svazu ochránců přírody z Valašského Meziříčí Milana Orálka dobře rodily především stromy, v jejichž blízkosti se držela vysoko spodní voda. "Tyto stromy se proto nemusely spoléhat pouze na déšť, a proto mimořádně urodily," vysvětlil Orálek.
Spokojeni jsou i páleničáři. "Před rokem jsme paběrkovali, většina kvasu byla z jablek a jenom zlomek, asi tři procenta, ze švestek. Letos je to jiné, švestky tvoří skoro čtyřicet procent," říká majitel rodinné pálenice na soutoku Bečev v Poličné u Valašského Meziříčí Jiří Bublík. Pálenicím nahrává i skutečnost, že kvalita ovoce není na mnoha místech dobrá, takže spíše než pro konzumní využití skončí jablka i švestky právě v kotlích.
O tom, že Zlínský kraj patří v rámci republiky na čelní místa pomyslného žebříčku v množství vypáleného ovoce, svědčí statistiky. Podle nich je nejvíce pálenic ze všech okresů na Uherskohradišťsku - téměř čtyři desítky. Právě sílící konkurence je jedinou drobností, která letos trápí mnohé páleničáře. "Jen mezi Valašským Meziříčím a Rožnovem pod Radhoštěm jich pracuje pět, v nedalekých Hustopečích nad Bečvou je šestá," spočítal Jiří Bublík.
Za poslední tři roky přibylo sedmdesát míst, kde lze domácí slivovici vypálit, řada lidí navíc stále riskuje problém s policií a kvas pálí doma v nelegálních pálenicích. I to bude důvod, proč letos páleničářská sezona skončí dříve. "V lednu pojedeme na dvě směny, potom zvolníme. Skončíme asi v březnu. Kde jsou ty časy, kdy jsme pálili ještě v květnu," připomněl majitel pálenice.
Ceny za pravou švestkovou slivovici by podle odborníků měly jít ve srovnání s loňským rokem díky úrodě mírně dolů. Vloni totiž nedostatek kvalitního kvasu vyšrouboval cenu za hranici tří stovek korun za litr.
Další články v kategorii
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)

Tweet



