Každé druhé pivo vypité v Česku uvařil Prazdroj
30.01.2007 | Mladá fronta Dnes
Plzeňskému Prazdroji se loni povedlo upevnit postavení jedničky na českém trhu s pivem. Za celý rok 2006 prodaly pivovary ze skupiny Prazdroje 10,7 hektolitrů piva. Nejvíce se na tom podílel růst vývozů, ale i tak zůstává největším odbytištěm Prazdroje Česko. Z produkce Prazdroje zkonzumovali Češi 8,1 milionu hektolitrů - to je o 2,4 procenta více než před rokem. Na každého Čecha včetně kojenců a abstinentů tak ročně připadá 162 půllitrových plzní, gambrinusů, kozlů nebo radegastů. Z celkové české spotřeby to je asi polovina. Odbyt v zahraničí rostl Prazdroji rychleji - celkem o 17,5 procenta. Největší zásluhu na tom má vlajková loď společnosti - dvanáctka Pilsner Urquell. Zájem v zahraničí roste i o Velkopopovického kozla.
"Zvýšili jsme export především do zemí EU – Německa, Nizozemí, Itálie, Španělska, Dánska, Francie a skandinávských zemí," uvedl generální ředitel Plzeňského Prazdroje Mike Short.
V Německu je Pilsner Urquell importovou jedničkou, upozornil Short. Prazdroj celkem vyvezl téměř 800 tisíc hektolitrů piva, z toho přes 80 procent tvoří právě prémiová plzeňská dvanáctka.
Druhý největší hráč - skupina pivovarů Staropramen - zatím údaje o ročních prodejích nezveřejnil.
Budějovický Budvar, který je na českém trhu trojkou, loni vyrobil přes 1,1 milionu hektolitrů piva. Téměř polovinu své produkce umístil na zahraničních trzích.
Další články v kategorii
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)

Tweet



