Vitamin D je důležitý v prevenci rakoviny
13.02.2007 | ÚZPI
Dvě nové meta-analýzy výsledků předchozích výzkumů naznačují, že vitamin D může být účinným prostředkem prevence rakoviny prsu a tlustého střeva. Analýzy byly provedeny početným týmem specialistů na prevenci rakoviny z Moores Cancer Centre at the University of California, San Diego, kteří zjistili, že vysoké hladiny vitaminu D v krvi by mohly snižovat u pacientů šance na vývoj rakoviny obou těchto typů. Údaje byly shrnuty v časopisu Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology. Bylo konstatováno, že u osob s nejvyšší hladinou 25-hydroxyvitaminu D v krvi bylo riziko vzniku rakoviny prsu nejnižší.
Sérové hladiny vitaminu D spojované s 50% snížením rizika rakoviny prsu je možno dosáhnout podáváním 2 000 IU (mezinárodních jednotek) vitaminu D3 doplněného denním pobytem na slunci v délce 10–15 minut. V případě rakoviny tlustého střeva byla rovněž zjištěna spojitost mezi hladinou 25-hydroxyvitaminu D (25/OH/D) v krvi a rizikem vzniku rakoviny. Výsledky byly získány po 25letém sledování skupiny zdravých dobrovolníků. Konkrétně bylo stanoveno, že při zvýšení hladiny 25(OH)D v séru na hodnotu 34 ng/ml se může riziko rakoviny tlustého střeva snížit rovněž o 50 %. Na základě těchto výsledků se autoři domnívají, že denní přísun vitaminu D v dávce 46 ng (ekvivalent 2 000 IU vitaminu D3) v kombinaci s 10–15minutovým pobytem na slunci by mohl redukovat riziko vniku rakoviny tlustého střeva o dvě třetiny.
S ohledem na vztah mezi expozicí slunečního svitu a rakoviny kůže je zdůrazňováno, že kůže při slunění by neměla příliš zhnědnout nebo dokonce se spálit. U typického bělocha dochází při příjmu adekvátního množství vitaminu D a ozáření 50 % kůže v poledne za jasného dne k fotosyntéze během 10–15 minut. U osob s tmavší pletí je možná expozice až 25 minut. Více informací na adrese, nebo v časopisuAmerican Journal of Preventive Medicine
http://www.rssl.com/ourservices/FoodENews/Newsletter.aspx?ENewsletterID=194
Další články v kategorii
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Babiš vloží Agrofert do fondu RSVP Trust (23.12.2025)

Tweet



