Gandalovič: Špekáčkové vyhlášky se zatím nechceme vzdávat
18.04.2007 | Potravinářská komora
Ministerstvo zemědělství zatím neuvažuje o tom, že by upravilo či dokonce zrušilo takzvanou špekáčkovou vyhlášku. Jde o právní předpis, který zavedl povinný obsah masa v nejoblíbenějších uzeninách, jako jsou špekáčky, salám vysočina nebo gothaj. ČTK to dnes v Písku řekl ministr zemědělství Petr Gandalovič. Úřad se spíše chystá více informovat spotřebitele o tom, které masné výrobky jsou skutečně kvalitní, aby zákazník dal přednost i jistotě původu zboží než jen cenové visačce. "V tuto chvíli bych se jí nechtěl vzdávat, protože nám dává aspoň určitou hladinu nároků. To, že někdo jí může beztrestně podlézt, je věc jiná," řekl Gandalovič.
Ministerstvo proto připravuje koncepci, která by měla působit na českého spotřebitele, například propagací výrobků s označením Klasa. Vyhlášku si před vstupem do Evropské unie prosadili sami čeští výrobci. Měla zákazníkům zaručit, že se při výrobě známých uzenin nebude podvádět a zavedené názvy budou pro spotřebitele signálem kvality. Nyní zpracovatelé masa navrhují její úpravu. Důvodem je, že českým výrobcům na domácím trhu konkurují uzeniny ze zahraničí, které stanovené parametry splňovat nemusejí, a jsou tak mnohdy i levnější.
"My nemluvíme o zrušení vyhlášky, ale o modifikaci. Nechat zmizet nesmyslné předpisy, které nás znevýhodňují vůči celé Evropě a výrobcům z ostatních států. Ponechány by tam měly být určitě parametry jako třeba kvalita šunek a kvalita trvanlivých salámů," uvedl šéf Českého svazu zpracovatelů masa Jaromír Kloud.
Zástupci výrobců iniciativu ministra podporují. "Zpracovatelská i spotřebitelská veřejnost by se nad danou situací měla zamyslet. Kdyby byla etika, nemusely by být žádné vyhlášky," řekl generální ředitel ZŘUD-Masokombinát Písek Ladislav Hájek.
Další články v kategorii
- Souhrn událostí uplynulého dne 22. 12. 2025 (23.12.2025)
- Letos se objevilo ve velkochovech deset ohnisek ptačí chřipky, stejně jako loni (22.12.2025)
- Ministerstvo životního prostředí vydalo poslední Věstník v roce 2025 (22.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)

Tweet



