Levnější sójový proteinový izolát z vedlejšího produktu zpracování sóji
30.04.2007 | ÚZPI
Výsledky výzkumu prováděného pracovníky z Southern Yangtze University a Florida Department of Citrus naznačují, že hypokotyly (první článek stonku na klíčící rostlině mezi kořínkem (radikulou) a dělohami, který se u jednotlivých druhů liší tvarem, barvou a charakterem povrchu), vedlejší produkty zpracování sóji, mohou být levnější a přístupnější alternativou pro získávání sójových proteinových izolátů. Dosud nebyly prováděny žádné studie týkající se přípravy sójových proteinových izolátů obohacených izoflavony bezprostředně ze sójových hypokotylů. V současné době dosahuje evropský trh sójovými produkty hodnoty více než 1,5 mld. EUR ročně a do dalších let se předpokládá nárůst zhruba o 10 % za rok. Roční prodej na americkém trhu sójovými potravinami se odhaduje na 1,75 mld. USD a očekává se nárůst v dvouciferných číslech. Za takovéto situace hledají výrobci potravin stále levnější alternativy stávajících sójových produktů a tímto směrem se ubírá i zmiňovaný čínsko-americký výzkum. Studie, která byla publikována v časopisu LWT - Food Science and Technology (2007, Volume 40, Issue 5, Pages 800-806, "Preparation of isoflavones enriched soy protein isolate from defatted soy hypocotyls by supercritical CO2") se zabývala vývojem funkční potraviny, sójového proteinového izolátu obohaceného izoflavony ze sójových hypokotylů. Hypokotyly se tvoří v průběhu klíčení a jsou primárním útvarem pro růst rostliny, z kterého se nakonec vyvine stonek. Hypokotyly se tradičně při výrobě sójových proteinových izolátů odstraňují, protože údajně negativně ovlivňují chuť svojí hořkostí. V rámci výzkumu byly vysokojakostní sójové hypokotyly (fy Kaifeng Soy Protein) odtučněny za použití superkritického oxidu uhličitého a získány DSH (deffated soy hypocotyls) s obsahem oleje max. 0,2 %. Extrakce superkritickým oxidem uhličitým je oproti extrakci rozpouštědly mnohem ekonomičtější a nezanechává žádná rezidua rozpouštědla. Nadto mají získané DSH mnohem méně vedlejších příchutí, což je zřejmě výsledek odstranění látek tvořících tyto vedlejší příchuti jako jsou kupříkladu aldehydy, ketony, furany a alkoholy. Izoláty byly extrahovány z odtučněných hypokotylů DSH (pH 6,0, poměr DSH:voda 1:10) a potom sušeny lyofilizací. Byly získány sójové proteinové izoláty s obsahem proteinu 92,46 g/100 g a 640 mg/100 g izoflavonů. Izoflavony ze sójových bobů mají řadu příznivých zdravotních účinků včetně podpory zdraví srdce a udržování odpovídajícího stavu kostí u postmenopauzálních žen.
http://www.nutraingredients.com/news/ng.asp?n=76005-soy-protein-isolate-isoflavones-heart-health
Další články v kategorii
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Uhlíkově negativní zemědělství: Jak ho můžeme dosáhnout v českých podmínkách? (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)
- Na Vánoce přijde sníh a mráz (22.12.2025)
- Umělé vánoční stromky zůstaly v menšině. Většina je od soukromých pěstitelů (22.12.2025)
- Mléčné výrobky snižují riziko demence. Vědci sestavili seznam vhodných produktů (22.12.2025)
- Pivovar Strakonice loni prodal přes 49.000 hektolitrů piva, meziročně více (22.12.2025)
- Dovoz potravin bude rekordní, schodek stoupne na 55 miliard, odhaduje svaz (22.12.2025)
- Souhrn událostí uplynulých dní – 19. – 21.12. 2025 (22.12.2025)

Tweet



