Expert:Výrobci se kvůli nárokům na potraviny bez "éček" neobejdou
15.08.2007 | ČTK
Potravináři se při výrobě potravin bez použití přídatných látek, lidově "éček", vzhledem k nárokům zákazníků těžko obejdou. ČTK to dnes řekl odborník na technologii výroby potravin z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze Jan Pivoňka. Přídatné látky například prodlužují trvanlivost, zlepšují chuť, konzistenci či vzhled. Pivoňka dodal, že přídatné látky jsou povoleny pouze v případě, kdy je potravinář schopen zdůvodnit jejich použití jako výhodné pro spotřebitele. Používání přídatných látek v potravinách podle něj hodně souvisí se změnami životního stylu obyvatelstva. Zákazníci očekávají, že potraviny budou mít delší trvanlivost, po celou dobu prodloužené trvanlivosti budou zdravotně nezávadné a zachovají si nezměněné senzorické a nutriční vlastnosti. Toho lze bez použití speciálních přísad zpravidla těžko dosáhnout.Zpráva byla upravena na základě obchodních podmínek ČTK, uplné znění získáte na obchodni@mail.ctk.cz
Copyright (2003) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.
Další články v kategorii
- Státní veterinární správa začala ode dneška kontrolovat prodeje živých kaprů (19.12.2025)
- Španělské úřady prověřují, zda africký mor prasat neunikl z tamní laboratoře (19.12.2025)
- Ve Stálkách na Znojemsku postaví zemědělci šest nových hal pro chov brojlerů (19.12.2025)
- Dohoda EU s Mercosurem o obchodu se odkládá na leden, uvedla von der Leyenová (19.12.2025)
- Park České Švýcarsko plánuje nové projekty, chce nové návštěvnické centrum (19.12.2025)
- Německo a Španělsko vyzvaly lídry EU k podpoře dohody s Mercosurem (19.12.2025)
- Opakované demonstrace zemědělcům dobré jméno neudělají (19.12.2025)
- ČSÚ: Produkce odpadů v ČR vloni vzrostla o šest pct na 3697 kg na obyvatele (19.12.2025)
- V Bruselu protestují tisíce zemědělců proti zemědělské politice EU (19.12.2025)

Tweet



