Češi už nekupují konzervy
24.09.2007 | Lidové noviny
Lunchmeat, vepřové ve vlastní šťávě, chalupářský guláš či švestkový kompot. Dřívější šlágry poloprázdných prodejen potravin v komunistickém Československu už nejdou na odbyt. Češi dávají přednost čerstvému zboží a přestávají kupovat masové konzervy i ovocné kompoty. Podle odhadu odborníků ze Zájmového sdružení právnických osob konzervárensko-lihovarského průmyslu je domácí konzervárenská produkce ve srovnání s druhou polovinou 80. let zhruba poloviční. U některých konzervárenských výrobků se však prý dá do budoucna čekat vzestup.
Slušný zájem si stále udržují některé tradiční zeleninové konzervy jako sterilované okurky nakládačky nebo sterilované zelí. Přízeň spotřebitelů si udržely také paštiky a pomazánky. Útlum oboru po roce 1990 přičítají konzerváři zrušení záporné daně z obratu a následnému zdražení výrobků. K tomu přispěl také růst výrobních nákladů, způsobený mimo jiné zdražováním energií.
Další články v kategorii
- Ve velkochovu slepic na Havlíčkobrodsku veterináři potvrdili ptačí chřipku (21.12.2025)
- Provozovateli jatek v Holešově meziročně vzrostl čistý zisk a také tržby (20.12.2025)
- Státní veterinární správa začala ode dneška kontrolovat prodeje živých kaprů (19.12.2025)
- Španělské úřady prověřují, zda africký mor prasat neunikl z tamní laboratoře (19.12.2025)
- Ve Stálkách na Znojemsku postaví zemědělci šest nových hal pro chov brojlerů (19.12.2025)
- Dohoda EU s Mercosurem o obchodu se odkládá na leden, uvedla von der Leyenová (19.12.2025)

Tweet



