Pivovarsko-sladařské dny po dvaadvacáté
24.10.2007 | Agris
Nejvýznamnější odborné setkání sladařských a pivovarských odborníků v letošním roce u nás se uskuteční ve dnech 1. a 2. listopadu v Praze. Na 300 vědeckých a výzkumných pracovníků z výzkumných ústavů a vysokoškolských pracovišť, specialistů z pivovarů i sladoven se bude během dvoudenní vědecké konference seznamovat s nejnovějšími poznatky a výsledky výzkumu o českém pivu a sladu. Součástí setkání bude i odborná diskuse v osmi sekcích o analytice piva, pivovarských technologiích, o surovinách potřebných k výrobě piva, problematice mikrobiologických procesů a již podruhé také o marketingu našeho piva. V rámci kongresu budou předneseny i příspěvky v sekci Pivo a zdraví. Pivovarsko-sladařské dny slavnostně zahájí ministr zemědělství ČR Petr Gandalovič.
„Letošní setkání pivovarsko-sladařských odborníků má specifikum v tom, že se koná v roce, kdy si připomínáme 120 let od založení Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského v Praze a patříme k nejstarším institucím tohoto druhu na světě,“ uvedl RNDr. Karel Kosař, CSc., ředitel Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského v Praze. „Převážná část odborných referátů je zaměřena na fenomén českého piva, jeho jedinečnost, specifičnost a obecně, jak jeho vysokou kvalitu nejen udržet, ale dále rozvíjet a tím podporovat jeho pozici na domácím trhu i pronikat na další místa na světě,“ dodal Karel Kosař.
Nápad uspořádat setkání odborníků z pivovarského a sladařského oboru se zrodil ve Výzkumném ústavu pivovarském a sladařském v Praze, který v květnu 1963 zorganizoval původně jednorázovou akci poprvé. V posledních letech akci pořádají každý lichý rok Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a. s., Ústav kvasné chemie a bioinženýrství VŠCHT Praha a vybraný pivovar. Dvoudenní vědecká konference je nejen přehlídkou nejnovějších poznatků, ale i společenským setkáním řady pracovníků z pivovarství a sladařství a také oborů, které se problematikou piva zabývají.
Kontakt: Mgr. František Frantík, Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a. s.
Tel.: 603 431 322, E-mail: frantik@beerresearch.cz, www.beerresearch.cz
Další články v kategorii
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Uhlíkově negativní zemědělství: Jak ho můžeme dosáhnout v českých podmínkách? (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)
- Na Vánoce přijde sníh a mráz (22.12.2025)
- Umělé vánoční stromky zůstaly v menšině. Většina je od soukromých pěstitelů (22.12.2025)
- Mléčné výrobky snižují riziko demence. Vědci sestavili seznam vhodných produktů (22.12.2025)
- Pivovar Strakonice loni prodal přes 49.000 hektolitrů piva, meziročně více (22.12.2025)
- Dovoz potravin bude rekordní, schodek stoupne na 55 miliard, odhaduje svaz (22.12.2025)
- Souhrn událostí uplynulých dní – 19. – 21.12. 2025 (22.12.2025)

Tweet



