Vliv zkrmování kolostra pasterizovaného na farmě ve velkém
29.11.2007 | ÚZPI
Američtí vědci z univerzity v Minnesotě analyzovali vliv zkrmování tepelně ošetřeného kolostra na pasivní imunitu a nutriční parametry u narozených holštýnských telat.
První nadojené kolostrum je důležitým zdrojem živin, nespecifických imunitních faktorů, imunoglobulinů a dalších důležitých imunitních faktorů včetně maternálních leukocytů. Všechny tyto látky ochraňují novorozená telata proti infekčním zárodkům v průběhu prvních týdnů a měsíců jejich života. Navzdory těmto benefitům je kolostrum také zdrojem potenciálního ohrožení telat infekčními agens, jako je např. Mycobacterium avium ssp. paratuberculosis.
Jiné patogeny mohou proudit z infikované žlázy nebo být následkem kontaminace nebo bakteriální proliferace způsobené nesprávným způsobem získávání, skladování nebo zkrmování mleziva. Bakteriální kontaminace kolostra je znepokojující, protože patogenní bakterie mohou přímo vyvolat vznik onemocnění jako je průjem nebo spetiikémie. Navíc existuje názor, že bakterie v kolostru mohou narušovat pasivní absorpci kolostrálních protilátek do krevního oběhu telat.
Výzkumy pasterizace kolostra pomocí konvenčních metod a teplot (které jsou používány při pasterizaci mléka) přinesl těžko akceptovatelné výsledky včetně denaturizace IgG a mírný vzestup viskozity - byl zjištěn průměrný pokles imunoglobulinů ve výši 12,3 % v 5ml vzorcích bovinního kolostra zahřívaného po dobu 30 minut při teplotě 63 oC; nárůst viskozity byl zaznamenán u 33 % vzorků. Pokud byla pasterizace provedena u většího množství mleziva na velkých komerčních farmách byla denaturace IgG větší - 23,6 až 58,8 %. Telata krmená neupraveným mlezivem měla signifikantně vyšší koncentraci IgG v séru v porovnání s telaty krmenými pasterovaným kolostrem po dobu 30 minut při teplotě 63 oC.
Nejnovější americké výzkumy prováděné na univerzitě v Minnesotě prokázaly, že problémy s denaturací IgG nebo zahuštěním kolostra je možné eliminovat díky pasterizaci kolostra při nižší teplotě po delší dobu. Pasterizace kolostra při 60 oC po dobu 60 minut měla dokázala zachovat jak koncentraci IgG a hustotu, tak také eliminovat nebo signifikantně redukovat počet důležitých patogenů jako jsou Listeria monocytogenes, E. coli, Salmonella enteritidis a M. avium spp. paratuberculosis.
Celkové množství zárodků v čase zkrmování kolostra bylo nižší než je doporučovaný limit pro nezávadné kolostrum - 100 000 CFU/ml (CFU = počet mikroorganismů tvořících kolonii).
Hromadné tepelné ošetření kolostra při 60 oC po dobu 60 minut na komerčních mléčných farmách redukovalo koncentraci bakterii a naopak udrželo koncentraci imunoglobulinů v kolostru. Zjevná účinnost absorpce IgG a koncentrace IgG v krevním séru a proteinu 24 hodin po narození byla signifikantně vyšší u tepelně ošetřeného kolostra v porovnání se syrovým kolostrem. Funkce sérových imunoglobulinů a koncentrace IgA, IgM, vitaminů A a E, cholesterolu, beta karotenu a poměru vitaminu E vůči cholesterolu nebyly odlišné u telat krmených tepelně upraveným a syrovým kolostrem ve věku 24 hodin.
Nebyl prokázán žádný škodlivý vliv na zkrmování pasterizovaného mléka na celkový počet leukocytů, neutrofilů, lymfocytů nebo opsonizační aktivitu neutrofilů (vazba na povrch bakterií). Další výzkumy by měly dát přesnější odpověď na otázku možných vlivů tepelného ošetření kolostra na funkci a aktivitu leukocytů. Studie by se měly zaměřit na analýzu metod pasterizace kolostra s ohledem na jeho krátkodobý a dlouhodobý vliv na zdravotní stav telat, jejich užitkovost a ekonomické dopady při rutinním použití na komerčních mléčných farmách.
Další články v kategorii
- Ve velkochovu slepic na Havlíčkobrodsku veterináři potvrdili ptačí chřipku (21.12.2025)
- Provozovateli jatek v Holešově meziročně vzrostl čistý zisk a také tržby (20.12.2025)
- Státní veterinární správa začala ode dneška kontrolovat prodeje živých kaprů (19.12.2025)
- Španělské úřady prověřují, zda africký mor prasat neunikl z tamní laboratoře (19.12.2025)
- Ve Stálkách na Znojemsku postaví zemědělci šest nových hal pro chov brojlerů (19.12.2025)
- Dohoda EU s Mercosurem o obchodu se odkládá na leden, uvedla von der Leyenová (19.12.2025)

Tweet



