Máme jíst maso?
30.11.2007 | ÚZPI
Většina lidstva konzumuje maso v různém množství, v různé druhové skladbě, v různých úpravách a v kombinacích s jinými potravinami. Nejvíce se produkuje maso vepřové, pak drůbeží a hovězí. Spotřeba masa v ČR překračuje 80 kg/obyv/r v hodnotách masa na kosti, což je ve shodě s průměrem v EU. Argumenty pro konzum masa je obsah plnohodnotných bílkovin (asi 20 %), které jsou základním stavebním materiálem pro tělesné tkáně, je sytivou potravinou, zdrojem téměř všech potřebných vitaminů (s výjimkou vitaminu C), z minerálních látek je zdrojem železa a mírný zdroj cholesterolu. Celý výrobní řetězec je pod kontrolou veterinární služby. Problémem při spotřebě může být nedostatečná hygiena, malá údržnost a mikrobiální rizika (zoonózy). Svoji roli pro spotřebu hraje i realizační cena a relace mezi kvalitou a cenou.
Další články v kategorii
- Ve velkochovu slepic na Havlíčkobrodsku veterináři potvrdili ptačí chřipku (21.12.2025)
- Provozovateli jatek v Holešově meziročně vzrostl čistý zisk a také tržby (20.12.2025)
- Státní veterinární správa začala ode dneška kontrolovat prodeje živých kaprů (19.12.2025)
- Španělské úřady prověřují, zda africký mor prasat neunikl z tamní laboratoře (19.12.2025)
- Ve Stálkách na Znojemsku postaví zemědělci šest nových hal pro chov brojlerů (19.12.2025)
- Dohoda EU s Mercosurem o obchodu se odkládá na leden, uvedla von der Leyenová (19.12.2025)

Tweet



