Obsah a složení tuku trvanlivého a jemného pečiva a listových těst z tržní sítě České republiky
23.01.2008 | ÚZPI
Výsledky analýzy trvanlivého pečiva prokázaly vysoký obsah TFA v těchto výrobcích, u jemného pečiva a listových těst byla situace z výživového hlediska mnohem příznivější.
Je uveden obsah tuku a složení různých skupin mastných kyselin (nasycených /SFA/, monoenových /MUFA/, polyenových /PUFA/ a transnenasycených mastných kyselin /TFA/) v 29 druzích trvanlivého pečiva od více než 7 výrobců nebo distributorů, u 25 výrobků jemného pečiva a 17 druhů chlazených zmrazených listových těst. 23 vzorků trvanlivého pečiva obsahovalo více než 20 % TFA, což při obsahu tuku kolem 30 % tuku v těchto výrobcích konzumace jednoho balení vede k výraznému překročení doporučeného limitu spotřeby TFA.
Naopak trvanlivé pečivo většinou obsahovalo jen do 10 % PUFA. Příznivější byla situace u jemného pečiva, kde jen 3 výrobky překročily u TFA 30 % hladinu, ale ostatní výrobky se vešly do intervalu 0,3 – 9,4 % TFA a hladina PUFA až na dva případy překročila obsah 10 %. Podobné výsledky jako u jemného pečiva byly zjištěny i u listových těst s tím, že kromě 3 případů jako u jemného pečiva se obsah TFA vešel do 7 % podílu v tucích.
Další články v kategorii
- Dohoda EU s Mercosurem o obchodu se odkládá na leden, uvedla von der Leyenová (19.12.2025)
- Park České Švýcarsko plánuje nové projekty, chce nové návštěvnické centrum (19.12.2025)
- Německo a Španělsko vyzvaly lídry EU k podpoře dohody s Mercosurem (19.12.2025)
- Opakované demonstrace zemědělcům dobré jméno neudělají (19.12.2025)
- ČSÚ: Produkce odpadů v ČR vloni vzrostla o šest pct na 3697 kg na obyvatele (19.12.2025)
- V Bruselu protestují tisíce zemědělců proti zemědělské politice EU (19.12.2025)
- MENDELU v čele mezinárodního projektu zaměřeného na ochranu a zachování jasanu úzkolistého (19.12.2025)

Tweet



