Mýty a omyly ve spotřebě zeleniny
25.01.2008 | ÚZPI
Jsou vyvraceny různé mýty spojené s konzumem zeleniny.
Na jednotlivých příkladech je prokázána scestnost laických názorů na jakost zeleniny ve vztahu k výživě. Doporučení konzumovat pouze syrovou zeleninu zužuje pestrost stravy, neumožňuje celoroční využití a u některý druhů to ani není možné (zelená fazulka). Konzervovaná zelenina představuje pohotovou a dobře skladovatelnou surovinu mimo sklizňovou sezonu. Zcela mylný je apel na konzumaci zeleniny pouze domácího původu; tím by se vyřadily z konzumu např. papriky, rajčata, lilek, melouny apod. Kromě vitaminového přínosu je zelenina vynikajícím zdrojem řady dalších biologicky aktivních látek, vlákniny, zásadotvorných minerálních látek, ale i základních živin, především sacharidů. Nežádoucí obsah dusičnanů je plně kompenzován přívodem vitaminu C. Případný obsah těžkých kovů kompenzuje obsah pektinu, který kontaminanty naváže a odstraní. Mytologický původ má víra v zázračné účinky celeru jako afrodisiaka.
Další články v kategorii
- Státní veterinární správa začala ode dneška kontrolovat prodeje živých kaprů (19.12.2025)
- Španělské úřady prověřují, zda africký mor prasat neunikl z tamní laboratoře (19.12.2025)
- Ve Stálkách na Znojemsku postaví zemědělci šest nových hal pro chov brojlerů (19.12.2025)
- Dohoda EU s Mercosurem o obchodu se odkládá na leden, uvedla von der Leyenová (19.12.2025)
- Park České Švýcarsko plánuje nové projekty, chce nové návštěvnické centrum (19.12.2025)
- Německo a Španělsko vyzvaly lídry EU k podpoře dohody s Mercosurem (19.12.2025)
- Opakované demonstrace zemědělcům dobré jméno neudělají (19.12.2025)
- ČSÚ: Produkce odpadů v ČR vloni vzrostla o šest pct na 3697 kg na obyvatele (19.12.2025)
- V Bruselu protestují tisíce zemědělců proti zemědělské politice EU (19.12.2025)

Tweet



