Táborské slavnosti lákají tisíce milovníků a znalců piva

Táborské slavnosti piva, které v úterý začaly v hotelu Palcát a potrvají do pátku, lákají tisíce milovníků a znalců nejoblíbenějšího českého nápoje. Na 18. ročníku největšího pivního festivalu v Česku soutěží rekordních 66 pivovarů s více než 300 vzorky nápoje.

Lístky na slavnosti jsou jako každý rok beznadějně vyprodány, jen vstupenky na finálový večer zmizely z předprodeje během 24 minut.

Každý den je v sále kolem 1000 lidí. I na přednášce o vlivu piva na lidské zdraví bylo zcela plno," řekl Alois Srb z pořádající agentury Revel. Poznamenal, že zatímco jen za recept na vitamin B zaplatí lidé u lékaře 30 korun, zlatavý mok je vyjde levněji a přitom funguje obdobně jako B-komplex.

Zatímco degustátoři porovnávají vzorky piva v jednotlivých 12 kategoriích, návštěvníci se mohou v sále hotelu zapojit do pivních soutěží. "Soutěží se v rychlosti pití piva, v poznávání piva. Ženy soutěží o nejútlejší pas a páni zase o největší břicho. Připraveno je asi 50 soutěží," poznamenal Srb. Pivaři navíc mohou při slavnostech ochutnat druhy nápojů, které nejsou na českém trhu běžně k mání. U 27 pivních stánků jim výčepní natočí přes 80 druhů moku.

Odborné degustace piv a minerálních vod jsou podle organizátorů největší v Česku a mají také nejdelší tradici - letos se koná již 18. ročník. Piva soutěží ve 12 kategoriích o Českou pivní pečeť. Letos přibyla kategorie kvasnicové pivo. Výrobci minerálních vod se utkají ve dvou soutěžích o Zlatý pramen. Do soutěže minerálních vod je přihlášeno 12 vzorků.

Českou pivní pečeť v hlavní kategorii za světlé výčepní získal loni pivovar Starobrno, který soutěž vyhrál i v roce 2006. Loňské vítězství mezi tmavými pivy v degustační soutěži obhájil Pivovar Kutná Hora ze skupiny Drinks Union s pivem Dačický. Největším překvapením byla výhra dvanáctistupňového piva Ambrosius Gold z Pivovaru Holba Hanušovice.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info