Olomoucké tvarůžky zatím nezískají ochranu od EU
05.02.2008 | Mladá fronta Dnes
Olomoucké tvarůžky zatím nezískají chráněné označení od Evropské unie. Proti jejich celoevropské registraci se sešlo několik námitek, které nyní musí prozkoumat Evropská komise. Tvarůžky se vyrábějí v Lošticích nedaleko Olomouce. "Získání ochrany by přineslo loštickému výrobci tvarůžků konkurenční výhodu na trhu a zvýšilo by možnosti úspěšné obrany proti různým napodobeninám zejména z Rakouska," řekl eurposlanec Jan Březina, který který české žádosti v Bruselu pomáhá vyjednávat. Lhůta pro podávání námitek proti zanesení tohoto sýra s charakteristickou vůní na seznam potravin s chráněným geografickým označením vypršela v pondělí o půlnoci.
Svoje výhrady proti němu ale vzneslo Rakousko a Německo. Evropská komise přípustnost námitek přezkoumá a budou-li přijatelné, bude o nich Česko vyjednávat. Podobný případ se odehrál při zařazení karlovarských oplatek mezi potraviny s chráněným zeměpisným označením. Tehdy se proti postavili Němci vysídlení z někdejšího Československa.
"Jedná se o třetí českou žádost, která se takto zadrhla. Je zajímavé, že jak u Karlovarských a Mariánskolázeňských oplatků, tak u Olomouckých tvarůžků jsou námitky zasazeny do kontextu poválečného odsunu Sudetských Němců z Československa a mají tak nezanedbatelný politický rozměr," poznamenal Březina.
Podle něj jsou ale šance tvarůžků na získání ochrany i nadále poměrně vysoké. "Evropská komise totiž v minulosti v obdobných případech kladla důraz na technickou stránku věci a na politickou nestrannost a není proto důvod domnívat se, že by v případě Olomouckých tvarůžků nyní postupovala jinak," dodal.
Česko má z unijních nováčků nejvíce chráněných zemědělských a potravinářských výrobků, je jich celkem deset. Patří mezi ně například hořické trubičky, karlovarský suchar, štramberské uši nebo žatecký chmel.
Vyřizují se žádosti o udělení ochranného označení pro pardubický perník a nošovické zelí, u nichž lhůta pro podávání námitek skončila na podzim. V současnosti na registraci aspiruje kromě jiných také jihočeská niva nebo heřmánek český. Nejvíce chráněných zemědělských a potravinářských produktů mají Itálie a Francie, Španělsko a Portugalsko.
Systém označování výrobků z určitých zeměpisných oblastí, které se pak nesmějí vyrábět nikde jinde, vznikl v roce 1992. První tři registrace Česko získalo při vstupu do Unie, neboť zápis Budějovického piva, Budějovického měšťanského varu a Českobudějovického piva si Češi jako jediní z nováčků vyjednali už v přístupové smlouvě k EU.
Chráněné české značky: Chráněné zeměpisné označení Budějovické pivo - Asociace producentů budějovického piva Budějovický měšťanský var - Budějovický Budvar Českobudějovické pivo - Budějovický měšťanský pivovar Hořické trubičky - Pravé hořické trubičky Štramberské uši Karlovarský suchar Lomnické suchary Třeboňský kapr Chráněné označení původu Žatecký chmel - Svaz pěstitelů chmele Pohořelický kapr - Rybníkářství Pohořelice |
Další články v kategorii
- Státní veterinární správa začala ode dneška kontrolovat prodeje živých kaprů (19.12.2025)
- Španělské úřady prověřují, zda africký mor prasat neunikl z tamní laboratoře (19.12.2025)
- Ve Stálkách na Znojemsku postaví zemědělci šest nových hal pro chov brojlerů (19.12.2025)
- Dohoda EU s Mercosurem o obchodu se odkládá na leden, uvedla von der Leyenová (19.12.2025)
- Park České Švýcarsko plánuje nové projekty, chce nové návštěvnické centrum (19.12.2025)
- Německo a Španělsko vyzvaly lídry EU k podpoře dohody s Mercosurem (19.12.2025)
- Opakované demonstrace zemědělcům dobré jméno neudělají (19.12.2025)
- ČSÚ: Produkce odpadů v ČR vloni vzrostla o šest pct na 3697 kg na obyvatele (19.12.2025)
- V Bruselu protestují tisíce zemědělců proti zemědělské politice EU (19.12.2025)

Tweet



