Vliv geneticky modifikované kukuřice Bt176 na zdravotní stav a užitkovost ovcí
15.02.2008 | ÚZPI
U geneticky modifikovaných plodin a stejně tak u krmiv a potravin z nich vyrobených se klade důraz na hodnocení rizik. Očekává se, že při rostoucím schvalování GM plodin se bude zvyšovat jejich spotřeba zvířaty chovanými pro produkci potravin.
Zatím je málo známo o osudu rekombinantní DNA po přijetí GM plodin zvířaty a po vystavení rostlinné DNA vlivu mikroorganismů v trávicím traktu. Není dostatek dlouhodobých studií, prováděných s vysokým počtem zvířat po několik generací, které by hodnotily vlivy geneticky modifikovaných krmiv na živočišné druhy.
V Itálii hodnotili v průběhu tří let vlivy krmiva obsahujícího GMO (kukuřice Bt176) na skupinu masných ovcí a jejich potomky. Sledovali welfare a zdravotní stav periodickým hodnocením metabolických a krevní ukazatelů, imunitní reakci po vakcinaci salmonelou, užitkovost a reprodukční vlastnosti zvířat, nutriční a organoleptické vlastnosti masa, přítomnost transgenu v bachorových mikroorganizmech a v živočišných tkáních.
Výsledky studie provedené v Itálii jsou následující:
· zkrmování Bt176 kukuřice nemělo nepříznivý vliv na zdraví nebo užitkovost ovcí
· nebyl zjištěn horizontální přenos genu do bachorových mikroorganismů nebo živočišné tkáně
· nebyly zjištěny rozdíly v užitkovosti, reprodukčních vlastnostech, krevních ukazatelích, ochraně antioxidanty, v proliferační kapacitě lymfocytů, fagocytóze a vnitrobuněčném působení makrofága, ve vlastnostech bachorové mikrobiální populace mezi kontrolními a pokusnými zvířaty krmenými geneticky modifikovanou kukuřicí
· imunitní reakce vůči naočkované bakterii Salmonella abortus ovis byla účinnější u ovcí krmených GM kukuřicí
· nebyly zjištěny modifikace histologického obrazu tkání, i když u všech ovcí krmených GM kukuřicí ukázala cytochemická analýza bachorového epitelu na proliferativní aktivaci základních buněk
· předběžná analýza jater a pankreatu elektronkovým mikroskopem odhalila u jehňat krmených GM kukuřicí menší buněčná nuklea obsahující zvýšené množství heterochromatinových a perichromatininových granulí
· obsah proteinu v mase a ztráty vody při vaření byly mírně ovlivněny úpravou krmné dávky. Ve tkáních, v krvi a bachorové tekutině nebo bachorových bakteriích nebyla detekovaná transgenní DNA.
Odborníci upozorňují na to, že v souvislosti s možnou aplikací GM plodin do krmiv zvířat je potřeba provést dlouhodobou studii za účelem hodnocení bezpečnosti potravin z těchto zvířat vyrobených a že by ovce mohly být pro toxikologické hodnocení vhodným modelem.
Další články v kategorii
- Provozovateli jatek v Holešově meziročně vzrostl čistý zisk a také tržby (20.12.2025)
- Státní veterinární správa začala ode dneška kontrolovat prodeje živých kaprů (19.12.2025)
- Španělské úřady prověřují, zda africký mor prasat neunikl z tamní laboratoře (19.12.2025)
- Ve Stálkách na Znojemsku postaví zemědělci šest nových hal pro chov brojlerů (19.12.2025)
- Dohoda EU s Mercosurem o obchodu se odkládá na leden, uvedla von der Leyenová (19.12.2025)
- Park České Švýcarsko plánuje nové projekty, chce nové návštěvnické centrum (19.12.2025)
- Německo a Španělsko vyzvaly lídry EU k podpoře dohody s Mercosurem (19.12.2025)
- Opakované demonstrace zemědělcům dobré jméno neudělají (19.12.2025)
- ČSÚ: Produkce odpadů v ČR vloni vzrostla o šest pct na 3697 kg na obyvatele (19.12.2025)
- V Bruselu protestují tisíce zemědělců proti zemědělské politice EU (19.12.2025)

Tweet



