Hnojivý účinek atmosférického CO2
28.03.2008 | ÚZPI
Stoupající koncentrace oxidu uhličitého v atmosféře působí na rostliny jako hnojivo. Tento efekt využívají pěstitelé zeleniny ve sklenících již odedávna. Kromě toho vyšší teploty urychlují vývoj rostlin. To, co se zde jeví jako snadno využitelná přednost, však má také negativní účinky: např. u obilovin může zkrácení doby nalévání zrna vést k ztrátám na výnosech. Kromě toho rostliny při vyšší nabídce CO2 často přijímají méně dusíku. To může způsobit nižší obsah proteinů a ovlivnit pekařské vlastnosti pšenice.
V důsledku zvýšené evaporace při stoupajících teplotách především v létě je dostatečné zásobení rostlin vodou problematické. Pokusy zatím ukázaly, že hnojení CO2 má účinky spočívající v úspoře vody. V jaké míře se však tento efekt nakonec projeví?
Dosud bylo zjištěno, že rostliny při zvýšeném obsahu CO2 mohou tento plyn potřebný pro fotosyntézu přijímat rychleji a tak své průduchy dříve opět uzavřít. Tím se snižují ztráty vody transpirací, což vede k zvyšování teploty porostů. To zvyšuje transpiraci a evaporaci půdním povrchem. Vědci však při uměle zvýšené koncentraci CO2 změřili vyšší obsah půdní vody.
Další články v kategorii
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)

Tweet



