Více informací? Výrobci potravin jsou proti
07.04.2008 | Denik.cz
Nová přísná pravidla pro označování potravin navrhuje Evropská komise (EK). Chce tak pomoci spotřebitelům vybírat si zdravější potraviny, protože obezita se stává vážným problémem v celé Evropě.
Každý by se měl na první pohled srozumitelně dozvědět, kolik cukrů, tuků a dalších složek daný výrobek obsahuje. Výrobci potravin a maloobchodníci okamžitě vyjádřili velké obavy z návrhu, který je podle nich „neproveditelný“.
Přemíra informací
„Velké množství informací může spotřebitele zcela odradit od toho, aby je vůbec četl,“ zdůraznila mluvčí potravinářské komory Dana Večeřová.
Podle ní by chtěla EK na obalech potravin a nápojů uvádět řadu údajů, aniž by měla zpracovanou odbornou analýza, zda údaje, které již obaly obsahují, vůbec spotřebitel požaduje a hlavně využívá. „Každá další informace a její získávání, např. o nutričním složení a hodnotách, je pro malé a střední výrobce finančně velmi nákladné,“ dodala Večeřová.
Evropská komise však trvá na tom, že změna spotřebitelům pomůže. „Cílem nařízení je zlepšit pravidla pro označování potravin, uvádět údaje, které spotřebitelům pomohou při rozhodování, a tyto údaje uvést přehledně a čitelně. Důležité je připomenout, že o navrženém nařízení se bude rozhodovat postupem spolurozhodování – o konečné podobě nařízení bude rozhodovat Evropský parlament i Evropská rada,“ zmínil mluvčí zastoupení Evropské komise v Praze Martin Stašek.
Potravináři tvrdí, že se jim toto opatření prodraží a budou je muset promítnout do ceny výrobků. Pro výrobce, kteří své výrobky dodávají do více zemí EU a mají obaly v několika jazykových mutacích, je neustálé zvyšování množství povinných informací na obalech extrémně finančně náročné. Výrobní náklady zvyšuje také nový požadavek na minimální velikost písma.
Potravinářská komora nesouhlasí ani s návrhem, aby bylo členským státům EU umožněno stanovování individuálních požadavků na označování potravin, protože by docházelo k problémům při volném pohybu zboží. „Uvítali bychom označení původu u specifických výrobků, jako je maso, ryby či zmrazená drůbež, ale ne paušálně u všech výrobků. Například u složených výrobků by takové označování bylo pro spotřebitele spíše matoucí a zavádějící,“ dodává Večeřová.
Není to definitivní
Evropská komise však tvrdí, že předložený návrh nemusí být definitivní. „Zejména během jednání v Evropském parlamentu budou jistě předloženy pozměňovací návrhy a i samotné členské státy mohou v radě konečnou podobu nařízení ovlivnit,“ dodal Stašek. V závislosti na délce jednání by mohl být návrh přijat před volbami do EP v červnu 2009. Poté, co směrnice vstoupí v platnost, bude mít průmysl tříleté přechodné období na zavedení požadovaných změn, malé a střední podniky budou mít pět let.
Další články v kategorii
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)

Tweet



