Vliv sekrece kostrční žlázy na růst a kvalitu masa brojlerů
18.04.2008 | ÚZPI
Kvalita masa je v popředí zájmu jak zpracovatelů tak spotřebitelů. Bledé, měkké a vodnaté maso (PSE), které se často vyskytuje u prasat, se nachází v důsledku stresu i u drůbeže. PSE maso má nízkou vaznost vody, špatnou strukturu a sníženou extrahovatelnost proteinu. Existuje vztah mezi barvou, hodnotou pH a vazností vody; PSE vepřové maso ztrácí více vody během vaření než normální maso.
U drůbeže má stres závažné následky na kvalitu finálního produktu tím, že ovlivňuje hodnotu pH, pigmentaci, vaznost vody a procento tuku.
Bylo zjištěno, že u drůbeže hrají roli sekrety kostrční žlázy jak z fyziologického hlediska tak z hlediska jejich chování. Ukázalo se, že je složení sekretů ovlivněno věkem, sezonou a také oštipováním peří. Nosnice při odchovu kuřat produkují specifický hormonální sekret z kostrční žlázy. Jeho nedostatek může souviset s hladinou stresu působícího v chovu brojlerů. Za účelem zjištění jak sekret ovlivňuje kvalitu produkce brojlerů byl izolován sekret z kostrční žlázy nosnic chovaných v přirozených podmínkách a vyrobený jeho syntetický analog. Studie provedená ve Francii se zabývala vlivem syntetického analogu (MHUSA - Mother Hen Uropygial Secretion Analogue) na některé ukazatele kvality masa u brojlerů o vyšší hmotnosti a na kvalitu jatečného těla.
V pokuse byli brojleři linie SASSO T56N od věku 1 dne odchováváni při aplikaci analogu MHUSA a věku 80 dnů byli poraženi. Byla zjištěna jatečná hmotnost, hmotnost břišního tuku a filetů. Měřila se také barva, pH masa a jatečná výtěžnost. Pokusní brojleři vykazovali vyšší hmotnost jatečného těla a vyšší hmotnost filetů. Procento abdominálního tuku, hodnota pH, ztráty vody vykapáním a kolorimetrická měření byly stejné u brojlerů všech pokusných skupin při všech měřeních (24 hodin a 6 dní post mortem a po vaření). Maso z pokusných brojlerů bylo méně žluté než maso kontrolních brojlerů. Závěr studie uvádí, že MHUSA aplikovaný brojlerům v období od odchovu do porážky zlepšuje rychlost růstu bez významného vlivu na kvalitu masa.
Další články v kategorii
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)

Tweet



