Úvahy o změnách limitů pro mykotoxiny
25.04.2008 | ÚZPI
Komise projednává možnost zvýšení limitů aflatoxinů ve skořápkových plodech na úroveň stanovenou CA. Dále reviduje limity pro ochratoxin A u některých potravin.
Výbor Codex Alimentarius pro kontaminanty (CCCF) navrhl při tvorbě obecné normy pro kontaminanty hodnoty pro aflatoxiny15 ?g/kg u nezpracovaných skořápkových plodů, které mají být před použitím k lidské spotřebě tříděny nebo jinak fyzikálně ošetřeny a hodnotu 8 ?g/kg u ořechů k přímé spotřebě. Na rozdíl od toho EU má zatím limit pro aflatoxin B1 5 ?g/kg resp. 2 ?g/kg (nařízení 1881/2006/ES). Tak přísné normy jsou pro dovozce těžko splnitelné a jsou chápány jako forma protekcionismu. Národní normy řady zemí mají limity volnější. Evropská komise projednává možnost zvýšení limitů aflatoxinů ve skořápkových plodech (především pistáciích, mandlích, lískových ořeších a mletých ořeších) na úroveň navrhovanou CA. EK má v úmyslu fungovat pružně, ale zřejmě ne tolik, aby to vyhovovalo, Brazílii, Turecku či Íránu.
Se změnou limitu pro ochratoxin A (OTA) u ořechů se v legislativě EU nepočítá, je stanovena hodnota 5 ?g/kg stejně jako v CA. CCCF řeší stanovení limitu OTA pro zelenou kávu a kakao a zpracování kódu pro praxi za účelem snížení OTA ve víně. EU reviduje limity OTA stanovené pro rozinky a hroznovou šťávu, uvažuje o limitech pro zelenou kávu, pro další druhy sušeného ovoce, pro pivo, kakao a výrobky z něj, koření a lékořici.
Limit pro fusarium u kukuřice byl revidován v EU v r. 2007, ale je možné že bude změněn (nahoru či dolů) podle podmínek příští produkční sezony.
Další články v kategorii
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)

Tweet



