Pěstitelům chmele chybí sezónní pracovníci pro dokončení jarních prací
26.05.2008 | Agris
Vzhledem k chladnějšímu průběhu jara se v letošním roce posunuly také termíny jarních prací ve chmelnicích. Tato skutečnost způsobila problém v zajišťování dostatečného počtu pracovních sil zejména pro zavádění chmele, protože pracovní síly musí být zajišťovány s velkým předstihem.
Problém byl nyní ještě umocněn ztrátou několika pracovních dnů díky nepříznivým klimatickým podmínkám v polovině května. Výsledkem je nedokončení zavádění v potřebném termínu, přerůstání chmele a velký aktuální nedostatek pracovních sil pro dokončení zavádění chmele u části chmelařských podniků. V případě zájmu o krátkodobou brigádu na českých chmelnicích lze na tyto podniky získat kontakt na Svazu pěstitelů chmele ČR (svaz@czhops.cz, 415 733 401).
Zajištění sezónních pracovních sil patří dlouhodobě k hlavním problémům pěstování chmele.
Sezónní pracovní síly jsou v pěstování chmele potřeba ve dvou obdobích. Hlavním a nejnáročnějším obdobím z pohledu pracovních sil jsou jarní práce (zavěšování chmelovodičů, zapichování chmelovodičů a zejména zavádění chmele), které probíhají cca od poloviny dubna do poloviny května (v letošním roce to bude až do konce května).
Druhým obdobím je sklizeň chmele. Na sklizni chmele je zaměstnáno cca 5000 sezónních pracovníků, na jarní práce je to cca 16000 pracovníků. Jedná se vždy o krátkodobé práce, které musí být provedeny v daném termínu.
Pěstitelé chmele dlouhodobě usilují o to, aby se zlepšily podmínky pro získávání sezónních pracovních sil a to jak pro zaměstnávání nezaměstnaných, zaměstnávání cizinců, ale také pro širší umožnění účasti studentů středních škol na zemědělských brigádách. Pěstitelé chmele očekávají v tomto ohledu větší spolupráci ze strany vládních institucí pro řešení této problematiky pro další roky.
Kontakt:
Mgr. Zdeněk ROSA BA
Svaz pěstitelů chmele ČR
Mostecká 2580, 438 19 Žatec
Tel: 415 733 401
Mobil: 606 304 618
Fax: 415 726 052
e-mail: rosa@czhops.cz
www.czhops.cz
Další články v kategorii
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Babiš vloží Agrofert do fondu RSVP Trust (23.12.2025)

Tweet



