Jsou sladkovodní ryby dobré na srdce? Výzkum to zjistí
26.05.2008 | Aktuálně.cz
Prokázat pozitivní vliv konzumace sladkovodních ryb na zdraví jihočeské populace je cílem projektu NUTRAFISH, který rozjíždí oddělení klinické farmakologie Nemocnice České Budějovice.
Podle jednoho z autorů, Petra Petra, je ambicí projektu potvrdit v praxi výsledky zahraničních studií, podle nichž vede pojídání rybího masa mimo jiné ke snížení výskytu kardiovaskulárních nemocí.
Rybou proti nemocem
To dokázaly například výzkumy profesora Siegfrieda Heydena prováděné v letech 1967 až 1997 v USA, z nichž vyplynulo, že zvýšená konzumace rybího masa o 28 procent snížila úmrtnost sledované populace o 50 procent. Heydenovy výsledky se v současné době staly inspirací i pro českobudějovickou nemocnici.
V rámci uvedeného projektu tak budou od letošního května do listopadu strávníci Vysokoškolské menzy Jihočeské Univerzity v Českých Budějovicích konzumovat jídla se zvýšeným podílem rybího masa.
"Jídelníček bude upraven tak, aby týdenní přívod rybího masa neklesl pod 30 dkg a nepřesahoval 50 dkg. Vzhledem k tomu, že průměrná týdenní spotřeba rybího masa ve všeobecné populaci nedosahuje ani 10 dkg, jedná se o několikanásobek obvyklých hodnot," uvedl Petr.
Hluboko pod průměrem
Většinu testovaných osob budou podle jeho slov tvořit vysokoškolští studenti Jihočeské univerzity a obyvatelé domovů pro seniory v Jihočeském kraji. Má to svou logiku. Autoři projektu totiž ve svých dosavadních výzkumech zdokumentovali, že průměrná hodnota cholesterolu v plazmě u osob v Jižních Čechách je poměrně vysoko nad konvenčními normály.
"Alarmující je zejména zjištění, že lze prokázat meziroční vzestup cholesterolu u mužů i žen. U vysokoškolských studentů shledali předkladatelé, že plných 34 procent vyšetřených osob má hodnoty cholesterolu nad konvenčními normály," konstatuje Petr.
V ČR je stávající průměrná spotřeba rybího masa pět kilogramů na osobu ročně, z toho pouhý jeden kilogram připadá na ryby sladkovodní a čtyři kilogramy na ryby mořské. V severských státech a v Portugalsku činí spotřeba ryb desítky kilogramů na osobu a rok, průměrná spotřeba v EU je 17 kilogramů.
Další články v kategorii
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Babiš vloží Agrofert do fondu RSVP Trust (23.12.2025)

Tweet



