Máme se bát masných výrobků?
29.05.2008 | ÚZPI
Je diskutován sortiment, technologie a rizika spotřeby masných výrobků.
Je uvedena historie zpracování masa na masné výrobky (výsekové maso, masné výrobky, konzervy), sortiment a kvalita masných výrobků a jejich vývoj v České republice. Současný sortiment lze rozčlenit na výrobky tepelně opracované a tepelně neopracované. Používá se termopasterace (tepelné ošetření po dobu 10 min. při dosažení 70 °C ve středu výrobku, kdy dochází k inaktivaci vegetativních forem mikroorganismů) nebo termosterilace (121 °C, likvidace sporulujících organismů a spor).
Mezi tepelně opracované masné výrobky patří drobné masné výrobky, měkké salámy tyčové, točené a fermentované, šunky, trvanlivé masné výrobky, vařené a pečené výrobky, speciální masné výrobky a krajové speciality. Mezi rizika nadměrné spotřeby masných výrobků patří vyšší příjem tuků, slanost, cholesterol, dusitany a u levných výrobků jejich nízká kvalita. Moderní technologie masné výroby tyto rizika omezují v maximální míře, spotřebitel, který preferuje pestrost stravy a střídmost se nemá čeho obávat.
Ingr, I., Máme se bát masných výrobků? Výživa a potraviny, 63, 2008, č.3, s. 58 – 60
Další články v kategorii
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Babiš vloží Agrofert do fondu RSVP Trust (23.12.2025)
- Tento legendární stroj měnil venkov: Příběh nejrozšířenějšího traktoru Evropy (23.12.2025)

Tweet



