Z rezervace mizí buky

Staré stromy v Krušných horách padají k zemi. Končí v cizině

Stoleté vzrostlé a zdravé buky kácí majitel lesa v Národní přírodní rezervaci Jezerka v Krušných horách. Rezervace tu přitom byla vyhlášena právě proto, aby byla ochráněna jedinečná přírodní lokalita. Kritikům se těžba nelíbí, proti zákonům ale nic nezmůžou.

„Těžit tady zdravé, mohutné stromy je barbarství,“ zlobí se Jana Součková, která Jezerku často navštěvovala a na těžbu upozornila. Obrátila se také 27. května se stížností na Českou inspekci životního prostředí, jenže nepochodila. Podle inspektorů majitel naopak lesu pomáhá a může kácet dál.

„Dochází tam k těžbě jednotlivých buků, jedině prosvětlení toho porostu umožní přirozenou obnovu mladých buků,“ říká vedoucí ústecké inspekce Jana Moravcová. Inspektoři také poslali paní Součkové 2. června svůj závěr z šetření: „Nebylo zjištěno porušení zákona, inspekce neshledala důvody pro zahájení řízení.“

Kritici (paní Součková není sama) ale tvrdí, že stromů padá příliš mnoho, u lesních cest totiž leží stovky kmenů starých 150 až 200 let. „Ať mi nikdo neříká, že dělají jen probírky, nebo že se porážejí jen vybrané jednotlivé stromy. V dubnu zde vznikla mýtina velká stovky metrů čtverečních,“ zlobí se Součková.

Jenže i v rezervaci se podle zákonů kácet smí. Majitel lesa, společnost Lesy Jezeří, však musí dodržovat takzvaný lesní hospodářský plán. Ten zpracovala jablonecká firma Ekoles. „Plán doporučuje vlastníkovi, co může v lese dělat. Kolik kubíků dřeva může vytěžit, přesně stanoví oblasti, na nichž může kácet, a určuje, jak staré stromy smí porážet,“ uvedl Milan Kryl z firmy Ekoles. Například buky mladší osmdesáti let musí zůstat stát.

Plán, který platí až do konce příštího roku, schválil krajský úřad, ochránci přírody i zástupci obcí v okolí Jezerky. Inspektoři životního prostředí tvrdí, že se majitel lesa přesně řídil schválenými pravidly a dokonce se prý k rezervaci choval ohleduplněji, než mu plán dovoloval. Mohl třeba vykácet takzvanou clonu, pás lesa. To ale podle inspektorů neudělal.

Pro společnost Lesy Jezeří zde těží například firma Romana Fischera. „Něco si berou odběratelé z Rakouska a Německa, něco místní. Co se s dřevem děje a kde končí, ale nevím. My ho jen svážíme na cesty a připravujeme k odvozu,“ řekl Fischer. Těžaři také argumentují tím, že dřevo z naprosté většiny poražených buků je vhodné již jen jako palivo nebo na výrobu kartonových papírů a dřevotřískových desek.

STROMY NEOCHRÁNÍ ANI REZERVACE. Podle inspekce životního prostředí zákon kácení buků v rezervacích povoluje. Zdravé stromy tak putují do Rakouska a Německa. Kácení na Jezerce naopak kritizuje pracovník Agentury ochrany přírody a krajiny.

Z rezervace mizí statné buky

Do těžebního plánu je obvykle zapracován také plán péče o les, který stanoví, jak se má vlastník při kácení chovat. Říká, které stromy musí zůstat stát, protože v nich hnízdní ptáci, nařizuje také kolik nových dřevin musí vysadit. Tento dokument sice pro rezervaci Jezerka vznikl, ale dosud nebyl schválen, a tak se jím majitel nemusí řídit.

Konec dalšího kácení?

Autorovi studie Vladimíru Melicharovi z Agentury ochrany přírody a krajiny se kácení starých stromů v rezervaci rovněž nelíbí. Ve svém dokumentu popsal, proč je Jezerka tak cenná, a navrhl, aby lokalita již zůstala ušetřena dalších zásahů.

„Jezerka je v Krušných horách unikátní, hodnotná je především jako celek. Zachovalých lesů s takto starými buky v republice moc nemáme,“ upozorňuje Melichar. „Žije zde výr velký, jestřáb, strakapoud a některé chráněné druhy brouků jako je páchník, tesařík alpský nebo kovařík. Ti jsou přímo vázáni na rozpadající se dřevo,“ vyjmenovává Melichar. Proto je podle něho lepší nechat zdejší stromy dožít a rozpadnout. „Na druhou stranu chápu, že vlastník chce hospodařit. Ideální by bylo, kdyby stát pozemky v rezervaci vykoupil nebo vlastníkovi nabídl peníze za takzvanou hmotnou újmu. Aby se území zachovalo tak, jak je,“ navrhl Melichar. Ministerstvo životního prostředí uvažuje stejně. „Budeme jednat o tom, zda by šlo chráněná území vykoupit,“ potvrdila mluvčí resortu Jarmila Krebsová.

Do té doby je jedinou možností, jak Jezerku zachovat, schválit Melicharův plán. „Pokud ho ministerstvo životního prostředí přijme, bude pro majitele rezervace závazný,“ říká Melichar.

Národní přírodní rezervaci Jezerka vlastní potomek původních majitelů Wiliam Lobkowicz, jenž dostal lesy v roce 1989 v restituci. Z obchodního rejstříku vyplývá, že jeho společníkem je další šlechtic Bernhart Otto Peter Prinz zu Sayn -Wittgenstein - Hohenstein.

Zdejší lesy patřily kdysi k panství Lobkowiczů, kteří zde sídlili na nedalekém zámku Jezeří. Byly součástí takzvané Malé jezeří obory, zřízené v roce 1908.

Klenotem je staletá lípa Tehdejší majitelé paradoxně, na rozdíl od těch současných, sami tyto pozemky vyškrtli ze seznamu oblastí, kde těžili dřevo. Vzhledem ke kopcovitému terénu je nechali svému přirozenému vývoji. A právě kvůli snaze zachovat co možná nejpřirozenější porost na jižních svazích východní části Krušných hor, bylo území 20. ledna 1969 vyhlášeno za chráněné. Rezervace dostala název podle sedm set metrů vysokého kopce Jezeří, jejíž vrchol je nejvyšším bodem chráněného území.

Klenotem rezervace je rozložitá takzvaná žeberská lípa, lidově pojmenovaná podle trosek nedalekého strážního hradu Starý Žeberk. Lípa je v současnosti nejstarším stromem na Mostecku, její stáří se odhaduje na 700 až 750 let, některé prameny uvádějí až 850 nebo dokonce více než 900 let. V obvodu u země měří úctyhodných sedm metrů. Ta stojí stranou na okraji rezervace.

Velkou ránu zasadil rezervaci hnědouhelný lom, jehož okraj leží jen 50 metrů od hranice rezervace. Kvůli těžbě dochází v dolní části rezervace k sesuvům.

Samotný les zůstal ušetřen zásahů člověka až do června 2001. Lesní hospodáři tehdy nechali vykácet kus bukového lesa uprostřed rezervace. Prý proto, že stromy jsou přestárlé a napadené hnilobou. Letos padly další buky.

* Co říká zákon

Podle zákona se smí lesy kácet i v přírodních rezervacích. Které stromy a kde mohou být vytěženy určuje lesní hospodářský plán. Podle České inspekce životního prostředí majitel lesů v Národní přírodní rezervaci Jezerka zákon neporušil a naopak lesu pomáhá, dokonce by mohl těžit víc.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info