Pálenice jedou. Alkohol bude i z jahod
06.08.2008 | Denik.cz
Pálenice v přerovském regionu postupně vstupují do letošní sezony. Některá zařízení už pálí ostošest několik týdnů, většinu ale teprve zahájení sezony čeká.
Zákazníci v současné době vyhledávají pálenice s kvasem zejména z třešní, višní, malin a meruněk. Raritou jsou jahody.
„Jedeme už měsíc a půl. Jsme jednou z pálenic, která má nejdelší provoz,“ řekl David Richter z pěstitelské pálenice U Lucifera v Hranicích. Ten očekává průměrnou letošní sezonu. „Něco bude, uvidíme. Zatím je předčasné dělat závěry,“ dodal.
Další z pálenic, kde už zájemci začali vozit své kvasy, je nestarší zařízení tohoto typu na Přerovsku v obci Lipová. „Nejvíce se v těchto dnech objevují kvasy z třešní,“ upřesnil Josef Krutil z tamní pálenice. „Třešňovice je podle mě jedna z nejlepších. Má krásně aromatickou vůni, je to úplně něco jiného než ostatní pálenky,“ svěřil se jeden ze včerejších zákazníků Vratislav Jančík z nedalekých Dřevohostic.
První z jablek
Také provozovatelé pálenice v Lipové předpokládají, že letos bude průměrná sezona. „Urodilo se průměrné množství ovoce. Je ale pravdou, že v některých lokalitách bylo ovoce poničené kroupami,“ vzpomněl Krutil. Ten předpokládá, že na konci srpna by se mohly objevit už první kvasy z raných jablek, později na to pak ze švestek.
„Je k nám teď špatný přístup kvůli opravě silnice. Máme rozkopanou celou vesnici. Zákazníky může odradit značka se zákazem vjezdu na začátku obce. K nám se však přesto dostanou,“ vzkázal milovníkům pálenky Krutil.
Další články v kategorii
- Letos se objevilo ve velkochovech deset ohnisek ptačí chřipky, stejně jako loni (22.12.2025)
- Ministerstvo životního prostředí vydalo poslední Věstník v roce 2025 (22.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Uhlíkově negativní zemědělství: Jak ho můžeme dosáhnout v českých podmínkách? (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)
- Na Vánoce přijde sníh a mráz (22.12.2025)
- Umělé vánoční stromky zůstaly v menšině. Většina je od soukromých pěstitelů (22.12.2025)
- Mléčné výrobky snižují riziko demence. Vědci sestavili seznam vhodných produktů (22.12.2025)

Tweet



