Vodní rostliny jako zdroj proteinu
07.08.2008 | ÚZPI
Nizozemští vědci a zemědělci testují pěstování rostlin z čeledi okřehkovitých (Lemnaceae - drobné natantní sladkovodní vytrvalé byliny s velmi redukovanou tělní stavbou a vzácným generativním rozmnožováním, primitivní květy jsou vůbec nejredukovanější mezi krytosemennými rostlinami, které jsou jednopohlavné a jednodomé) jako zdroje proteinu do krmných dávek pro hospodářská zvířata. Při optimálních podmínkách – okřehky potřebují ke svému růstu a vývoji průplavy, jezera nebo kapalný hnůj – dokáží vytvořit až 30 tun vysoce stravitelné hrubé vlákniny na hektar. Obsah proteinu je srovnatelný se sójovým šrotem. Díky vyrovnaném profilu aminokyselin jsou tyto rostliny vhodné speciálně do krmných dávek skotu, protože obsahují srovnatelně vysoký obsah aminokyselin jako jsou methionin, lyzin a threonin.
Protože je sója velmi drahou krmnou komponentou, kooperuje nyní Animal Science Group univerzity v nizozemském Wageningenu se dvěma grémii říčních vod a jedním výrobcem mléka a organizují experimenty, které by měly zmapovat růstové schopnosti, možnosti zpracování a zkrmování okřehků.
Cílem výzkumů je stanovit krmnou hodnotu těchto rostlin po usušení a slisování. Vědci hledají způsob, jak by bylo možné sklizeň okřehků zmechanizovat a zkoumají optimální kvalitu vody s ohledem na co nejrychlejší růst.
Dřívější výzkumné práce odborníků z Tarleton State University v americkém Texasu již doložily schopnost okřehků působit na mléčných farmách jako čistící prostředek v lagunách s tekutým hnojem. Okřehky absorbují fosfáty a nitráty a redukují tak kontaminaci životního prostředí tekutými kaly. Po vymáčení v čisté vodě mohou být okřehky zařazeny i do krmných dávek volů ve výkrmu. V Austrálii již byly okřehky pozitivně testovány jako zdroj proteinu v krmivu pro krávy, prasata a drůbež.
Další články v kategorii
- Letos se objevilo ve velkochovech deset ohnisek ptačí chřipky, stejně jako loni (22.12.2025)
- Ministerstvo životního prostředí vydalo poslední Věstník v roce 2025 (22.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Uhlíkově negativní zemědělství: Jak ho můžeme dosáhnout v českých podmínkách? (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)
- Na Vánoce přijde sníh a mráz (22.12.2025)
- Umělé vánoční stromky zůstaly v menšině. Většina je od soukromých pěstitelů (22.12.2025)
- Mléčné výrobky snižují riziko demence. Vědci sestavili seznam vhodných produktů (22.12.2025)

Tweet



