Rajčata mohou pomáhat chránit kůži před účinky slunečního záření
07.08.2008 | ÚZPI
Výzkum na univerzitách v Newcastle a v Manchesteru ve Velké Británii odhalil, že rajčata by mohla pomáhat v ochraně proti poškození kůže. Studie, která vzešla z tohoto výzkumu, zjistila, že dieta bohatá na rajčata může pomáhat chránit proti spálení pokožky sluncem a z toho vyplývajícího stárnutí kůže. Ve studii výzkumníci porovnávali pokožku lidí, z nichž polovina dostávala pět polévkových lžic (55 g) standardní rajčatové pasty s 10 g olivového oleje každý den, s druhou polovinou, která dostávala pouze olivový olej, po dobu 12 týdnů.
Pokožka byla vystavena ultrafialovému záření na začátku a na konci pokusu. Značné zlepšení schopnosti pokožky chránit se proti UV záření byla zjištěna u skupiny, která dostávala rajčatovou pastu. Dermatolog z univerzity v Manchesteru profesor Lesley Rhodes sdělil, že rajčatová dieta významně zvýšila hladinu prokolagenu v pokožce. Tyto hladiny ukazují potenciální zvrat procesu stárnutí kůže. Kromě toho se značně snížil stupeň spálení pokožky. Avšak lidé by se neměli domnívat, že rajčata mohou jakkoli nahradit krémy na opalování, ale mohou být jejich dobrým doplňkem. Jestliže je možné zlepšit ochranu kůže prostřednictvím diety, pak se to může za několik let velmi příznivě projevit.
Další články v kategorii
- Letos se objevilo ve velkochovech deset ohnisek ptačí chřipky, stejně jako loni (22.12.2025)
- Ministerstvo životního prostředí vydalo poslední Věstník v roce 2025 (22.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Uhlíkově negativní zemědělství: Jak ho můžeme dosáhnout v českých podmínkách? (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)
- Na Vánoce přijde sníh a mráz (22.12.2025)
- Umělé vánoční stromky zůstaly v menšině. Většina je od soukromých pěstitelů (22.12.2025)
- Mléčné výrobky snižují riziko demence. Vědci sestavili seznam vhodných produktů (22.12.2025)

Tweet



