Největší pekárna začala vyrábět biochleba
20.08.2008 | Denik.cz
Letité problémy s nedostatkem domácích biovýrobků v Česku se pomalu začínají zlepšovat. Tuzemská společnost United Bakeries, největší středoevropská pekárna, začala vyrábět biochléb.
„Je to výborná zpráva. Poptávka po biopotravinách závratně roste a spotřebitelé chtějí v obchodech najít domácí, české zboží,“ říká Lenka Kaspříková z ekologického Hnutí Duha, které letos spustilo velkou kampaň, která vyzývala tuzemské výrobce k většímu zaměření na bioprodukty. Mířila přitom právě i na velké pekárny.
„Nabídka biochleba od velkého výrobce proto může nastartovat velmi důležitý trend,” zmínila Kašpaříková. Pekárny uvedly na trh hned celou řadu biovýrobků.
„V nabídce máme i biovarianty běžných výrobků, které nabízíme jako alternativu ke konvenčnímu pečivu, které spotřebitelé už dobře znají, například BIO Chléb Šumava nebo BIO Slunečnicový chléb.“ říká Petr Mlíka, marketingový ředitel společnosti United Bakeries.
Biopečivo se vyrábí v nově zmodernizovaném a pro tuto výrobu speciálně upraveném provozu pekárny v Brně. Loni 62 procent prodaných biovýrobků v Česku pocházelo z dovozu, hlavní příčinou byla slabá nabídka velkých výrobců potravin – pekáren, mlékáren, výrobců uzenin či zpracovatelů ovoce a zeleniny. Dovoz zboží z ciziny přitom oslabuje jednu z hlavních výhod biopotravin. Ty by měly být místní produkce, aby nezatěžovaly životní prostředí exhalacemi převážením ze stovky či tisíce kilmetrů vzdálené země původu. To, že jsou české biopotraviny kvalitní, potvrdily nedávno zveřejněné výsledky testů. Vzorky devatenácti biopotravin prověřovali od května do července odborníci v laboratořích Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Analýzy se zaměřily na obsah pozůstatků pesticidů, mykotoxinů, dusičnanů a přítomnost geneticky mutovaných organismů. Ani u jednoho vzorku přitom nebylo zjištěno porušení pravidel ekologického zemědělství. „Základem produkce kvalitních biopotravin je dobře fungující kontrolní systém. Proto se snažíme jeho fungování neustále zlepšovat, což se projevuje i nárůstem počtu laboratorních kontrol biopotravin ve srovnání s minulostí,“ uvedl ministr zemědělství Petr Gandalovič.
„Výsledky, které u všech zkoumaných vzorků prokázaly, že biopotraviny jsou vyráběny podle zásad ekologického zemědělství, jednoznačně hovoří o efektivitě tohoto kontrolního systému i o kvalitě biopotravin,“ uzavřel ministr.
Další články v kategorii
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Uhlíkově negativní zemědělství: Jak ho můžeme dosáhnout v českých podmínkách? (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)
- Na Vánoce přijde sníh a mráz (22.12.2025)
- Umělé vánoční stromky zůstaly v menšině. Většina je od soukromých pěstitelů (22.12.2025)
- Mléčné výrobky snižují riziko demence. Vědci sestavili seznam vhodných produktů (22.12.2025)
- Pivovar Strakonice loni prodal přes 49.000 hektolitrů piva, meziročně více (22.12.2025)
- Dovoz potravin bude rekordní, schodek stoupne na 55 miliard, odhaduje svaz (22.12.2025)
- Souhrn událostí uplynulých dní – 19. – 21.12. 2025 (22.12.2025)

Tweet



