Maximalizace funkčnosti bílkovin v masných výrobcích
17.10.2008 | APIC-AK
Různé druhy původních i dodávaných bílkovin do masných výrobků.
Při výrobě a zpracování masa na konečný produkt, který může být prodáván jako čerstvý (celosvalový nebo mletý) nebo jako tepelně opracované maso (vařené, sušené, smažené, atd.) se klade zvláštní důraz na maximální využití bílkovin přítomných v mase. U vyráběných masných produktů mají bílkoviny důležitou funkci při vaznosti vody, emulzifikačním procesu, ovlivňování struktury a textury. Bílkoviny mají tu funkci, že slouží jako hlavní výživová část celkového složení konečného výrobku, se zřetelem na čerstvé maso připravené k prodeji konečným zákazníkům jako hlavní složka běžné stravy. U mělněných a tepelně opracovaných masných výrobků jsou nejdůležitějšími technologickými aspekty schopnost tvořit emulze, rozpustnost bílkovin ve vodě, jejich struktura a textura, což je přenášeno do konečného výrobku. U celosvalových vařených masných výrobků je důležitou vlastností vaznost vody a celková struktura. U celosvalových syrových fermentovaných výrobků a suchých fermentovaných klobás hraje významnou roli ztráta hmotnosti a jejich struktura. Výrobek postupně ztrácí vodu a sušením či okyselením postupně dochází k denaturaci bílkovin.
Bílkoviny obsažené v mase se dělí na několik rozdílných typů bílkovin: myofibrilární bílkoviny, plazmatické bílkoviny a kolagenové bílkoviny. Každé mají rozdílné vlastnosti a funkci ve vyráběném masném výrobku.
Hlavní rozdíl mezi těmito skupinami bílkovin tkví v různorodosti funkce bílkovin v rozdílných podmínkách. Jedná se o vázání vody a tuku, stability a textury výrobku, stejně tak jako celkové výživové hodnoty.
V současné době se do masných výrobků používají i nemasové bílkoviny. Mezi nimi jsou mléčné bílkoviny (kaseinát), sójové, pšeničné a nedávno používané i hrachové bílkovinné složky. Účelem přídavku těchto typů bílkovin je skutečnost, že napomáhají zlepšovat kvalitu výrobků, jejich texturu a šťavnatost. Mohou rovněž napomáhat vaznosti vody a emulzním vlastnostem vyráběných masných produktů.
Další články v kategorii
- Státní veterinární správa začala ode dneška kontrolovat prodeje živých kaprů (19.12.2025)
- Španělské úřady prověřují, zda africký mor prasat neunikl z tamní laboratoře (19.12.2025)
- Ve Stálkách na Znojemsku postaví zemědělci šest nových hal pro chov brojlerů (19.12.2025)
- Dohoda EU s Mercosurem o obchodu se odkládá na leden, uvedla von der Leyenová (19.12.2025)
- Park České Švýcarsko plánuje nové projekty, chce nové návštěvnické centrum (19.12.2025)
- Německo a Španělsko vyzvaly lídry EU k podpoře dohody s Mercosurem (19.12.2025)
- Opakované demonstrace zemědělcům dobré jméno neudělají (19.12.2025)
- ČSÚ: Produkce odpadů v ČR vloni vzrostla o šest pct na 3697 kg na obyvatele (19.12.2025)
- V Bruselu protestují tisíce zemědělců proti zemědělské politice EU (19.12.2025)

Tweet



