Inspektoři krajských veterinárních správ kontrolují zdravotní stav ryb
06.11.2008 | vetweb.cz
Požadované parametry stanoví vyhláška č. 382/2004 ve znění vyhlášky č. 424/2005.
Inspektoři krajských veterinárních správ prověřují, aby používaná voda byla čistá, zdravotně nezávadná, obsádka rybami nepřekračovala legislativou dané limity, a aby voda byla dostatečně prokysličená.
Požadované parametry stanoví vyhláška č. 382/2004 ve znění vyhlášky č. 424/2005.
Zde je uvedeno v příloze 1, že hustota obsádky kaprů může činit u vody teplé do 5 °C až 1200 kg ryb na tisíc litrů vody, při teplotě 5 – 10 °C až 1000 kg ryb a při teplotě 10 – 15 °C maximálně 700 kg ryb na tisíc litrů vody. Základním požadavkem je také patřičné okysličení, a pro zimní období platí, že při teplotě do 10 °C musí být nasycení vody kyslíkem minimálně 40 %. O úrovni prokysličení je možné se přesvědčit poměrně jednoduchým a rychlým testem.
Zatím pracovníci státního veterinárního dozoru nezjistili v sádkách ryb žádné problémy.
Ing. Josef Duben
Tiskový mluvčí SVS ČR
Další články v kategorii
- Většina vinných klobás před Vánoci neprošla testem: Málo masa, příliš soli (17.12.2025)
- Důslednější ochranu zvířat před týráním mají zajistit přísnější pravidla (17.12.2025)
- Pekárna Hruška zahájila v Ostravě provoz chlebové linky téměř za 50 milionů Kč (17.12.2025)
- Důvody k optimismu pro sedláky z rodinných farem existují i v nepříznivých časech (17.12.2025)
- Pivo, auta a losos. Británie podepsala s Jižní Koreou obchodní dohodu (17.12.2025)
- Mlékárně Net Plasy loni vzrostly tržby, zisk však podniku z Bystřice p. H. klesl (17.12.2025)

Tweet



