Čokoládová výstava v Troji

Hořkosladká neřest aneb co nevíte o čokoládě se jmenuje výstava, která se bude konat od 4. prosince letošního roku do 4. ledna příštího roku v prostorách Botanické zahrady hl. města Prahy. Součástí akce bude také prezentace starodávných obalů od čokolád a kakaa, panely s informacemi o vzniku a výrobě čokolády, ukázka starobylé kuchyně a prodej čokoládových výrobků, včetně točené horké čokolády – v týdnu i o víkendech (do 24.12.)

Co je dobré vědět o čokoládě:

Kakaový bob měl kromě zemědělského významu pro Maye i význam náboženský: byl symbolem plodnosti a úrody (proto každý rok obětovali zajatce - bylo mu vyrváno srdce z těla poté, co vypil pohárek čokolády).

Mayové s kakaem obchodovali a stejně jako Aztékové čokoládu považovali za afrodiziakum.

Původní chuť čokolády byla velice hořká, proto se kakaové boby nejdříve fermentovaly, pražily a drtily. Rozdrcené boby se zahušťovaly kukuřičnou moukou a přidávalo se různé koření jako vanilka a chilli.

Pochoutku z čokolády, nazývanou chocolatl, pila pouze vládnoucí vrstva. Aztécký král Moctezuma I. dokonce nepil nic jiného, a to pouze ze zlatých pohárů.

Kakaové boby byly využívány jako platidlo: platily se jimi daně a žold vojákům, měly vysokou hodnotu a na trhu byly za vše směnitelné (např. za 10 kakaových bobů se dal pořídit králík nebo prostitutka, za 100 kakaových bobů si mohl plantážník koupit otroka).

Do Evropy přivezl kakaové boby a nápoj chocolatl španělský dobyvatel Hernando Cortés v polovině 16 století, když si podrobil Mexiko.

V roce 1847 vznikla první tuhá čokoláda smícháním kakaového másla, kakaového prášku a přidáním cukru.

První mléčná čokoláda byla vyrobena v roce 1875 přidáním kondenzovaného mléka.

Mezi významné osobnosti, které nějakým způsobem přispěli k rozvoji čokoládové výroby rozhodně patřili například Cadbury, Lindt, Nestlé, Peter, Suchard a Tobler

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info