Ovocných pálenek bude dost
14.07.2009 | Denik.cz
Úroda ovoce prý bude letos až na výjimky dobrá, stejně tak tudíž bude i dostatek pálenky.
Tak alespoň hodnotí dosavadní letošní pěstitelskou sezonu majitelé pálenic na Kroměřížsku. Dobré vyhlídky by prý už mohlo zhatit snad jen případné krupobití.
„Všechny stromy máme obsypané. I švestek bude dost, takže se těšíme na kvalitní pálenku,“ pochvaluje si letošní úrodu například Marie Juřičková z Kroměříže.
Jedna z mála pěstitelských pálenic, kam už nyní mohou lidé s ovocným kvasem přijít, je například v Morkovicích – Slížanech.
„Zahájili jsme provoz uplynulou středu a chodí už hodně lidí. Jsme totiž široko daleko jedinou otevřenou pálenicí,“ svěřil se spokojeně tamní pracovník Ladislav Navrátil. Nyní se podle něj jako první pálí třešně a višně.
„Pak přijdou na řadu mimo jiné meruňky, mirabelky, ryngle a pak veškeré pozdní ovoce,“ vysvětlil Navrátil. Za více než měsíc, přesněji 12. srpna, odstartují sezonu ve zdislavické pálenici. Týž den jim zahájení výroby ovocného destilátu přijdou takříkajíc posvětit i celníci. Zájem ze strany zákazníků tam očekávají rovněž velký.
„Úroda bude letos hodně dobrá, jednou tak lepší, než byla vloni. Tedy pokud nepřijde nějaká pohroma, jako třeba krupobití. To by se situace mohla rychle obrátit,“ poznamenal tamní provozní Leo Helíšek.
Mezi pěstiteli se ale najdou i tací, kterým letošek moc nepřál. „Úroda bude špatná. Loni jsme měli dost ovoce, ale letos je pravý opak. Každý rok asi nemůže být dobrá úroda. Trnek máme trochu, ale mohou ještě popadat. Meruňky nejsou skoro žádné,“ povzdechla si Vlasta Čuperová ze Zdounek.
Další články v kategorii
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Babiš vloží Agrofert do fondu RSVP Trust (23.12.2025)
- Tento legendární stroj měnil venkov: Příběh nejrozšířenějšího traktoru Evropy (23.12.2025)

Tweet



