Barva napomáhá při prodeji vařené šunky
24.07.2009 | ÚZEI, Agronavigator.cz
Jednou z nedůležitějších vlastností při rozhodování o koupi vařené šunky je její vzhled. Existuje několik parametrů, které hrají významnou roli při stabilitě a barevném provedení masného výrobku.
Vlastnosti výrobku závisí na surovinách , které jsou použity při jeho výrobě. Maso používané hlavně pro šunky může být z vepřového ramínka nebo z vepřové kýty. Maso je vykostěné, nakrájené, je odstraněna tučná část a je-li to třeba, je rozděleno na jednotlivé řezy. Podle použitých vstupních surovin, které hrají důležitou roli, je určován vzhled rozdílných částí masa a kvalita barvy konečného výrobku.
Kromě vlastností suroviny mají také velký vliv na kvalitu okolnosti vyskytující se v průběhu jatečných úprav. Například kvalita a barva syrového masa bude záviset na tom, byla-li prasata krátce před úpravou na jatkách ve stresu. Vlastnosti PSE (bledé, měkké a exsudativní) a DFD (tmavé, tuhé a suché) mohou mít také negativní vliv na barvu vyráběného masa.
Důležité body pro barevnou stabilitu šunky
Surovina
· Uvědomění si typu masa, které je použito.
· Výběr surovin založený na barvě masa.
· Hodnota pH syrového masa použitého pro přípravu šunky (mezi 5,8 a 6,2).
Přídatné látky
· Uvědomění si obsahu dusitanů v použité soli.
· Výběr aditiv (fosfáty, antioxidanty, atd.).
Balení
· Vlastnosti použitého obalového materiálu (tloušťka, průhlednost, kyslíková bariéra).
· Vytváření správných podmínek v průběhu balení.
Obecně
· Uvědomění si množství přidávaného solného láku vzhledem v dosažení požadované barvy.
Více láku vede u konečného výrobku k rozhodující barvě a barevné stabilitě.
Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.
Další články v kategorii
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Babiš vloží Agrofert do fondu RSVP Trust (23.12.2025)

Tweet



